Zoeken

Iran verwerpt beschuldigingen Marokko

1 februari 2022 - 19:40 - Wereld

©

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de beschuldigingen van Marokko, dat beweert dat het land infiltreert in Afrika om sjiisme op het continent te verspreiden.

De Iraanse diplomatie heeft maandag de Marokkaanse beschuldigingen verworpen. Ze ontkent dat de Islamitische Republiek in Afrika wil infiltreren en er de sjiitische ideologie wil verspreiden. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh, dat de beweringen van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken "ongegrond" zijn. Hij noemde zijn uitspraken "ongegronde projecties", meldt Iran International.

Lees ook: Iran leidt Algerijnse hackers op om cyberaanvallen op Marokko uit te voeren

Vorige week zei Nasser Bourita dat de Iran een bedreiging vormt voor de "geestelijke veiligheid van Afrika". Hij beloofde ook een halt toe te roepen aan de pogingen van Iran om zijn invloed op het continent uit te breiden. "Iran is van plan West-Afrika binnen te dringen en de sjiitische doctrine in de regio te verspreiden", aldus Bourita.

De minister beschuldigde de Islamitische Republiek ervan steun te verlenen aan de Houthi’s in Jemen, die regelmatig aanvallen uitvoeren op Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. "De steun van Marokko aan deze landen is een duidelijke boodschap om de wandaden van de Houthi’s en het Iraanse beleid dat hen steunt, aan de kaak te stellen," voegt het hoofd van de Marokkaanse diplomatie eraan toe.

Lees ook: Iran provoceert Marokko opnieuw

Marokko heeft in 2018 de banden met Iran verbroken. Als reden werd opgegeven dat de door Teheran gesteunde Libanese groepering Hezbollah, militieleden van het Polisario-front trainde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team