Zoeken

Iran provoceert Marokko opnieuw

29 mei 2020 - 21:00 - Marokko

©

De Iraanse minister van Buitenlandse zaken heeft in een bericht op Twitter de Marokkaanse Sahara een grondgebied van de Arabische Democratische Republiek Sahara genoemd.

Bij een kaart van Marokko en de Sahara plaatste Mohammad Javad Zarif een vlag van de Polisario, onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara.

De Iraanse bewindsman publiceerde zijn bericht ter gelegenheid van de "Africa Day" op 25 mei. "Al onze felicitaties voor de Dag van Afrika, die ons herinnert aan de moedige strijd van Afrikanen tegen onderdrukking. Iran was en blijft een trouwe bondgenoot van Afrikaanse broederlanden.", schreef Zarif bij de foto.

Marokko en Iran hebben altijd al gespannen betrekkingen gehad. In 2018 besloot Marokko alle banden met Iran te verbreken. Rabat beschuldigde toen de Hezbollah ervan via de ambassade van Iran in Algiers, een militaire en financiële steun te leveren aan de Polisario.

Negen jaar daarvoor waren de betrekkingen al een eerste keer verbroken nadat Iran tevergeefs had getracht om zijn regionale invloed te versterken door het sjiisme te verspreiden in Marokko. De twee landen hadden er in 2016 mee ingestemd om hun respectievelijke ambassades te heropenen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team