Zoeken

Influencer Poupette Kenza beschuldigd van verduisteren donatie voor weeshuis in Marokko

28 juni 2023 - 11:00 - Wereld

©

Poupette Kenza, een van de meest gevolgde influencers op Snapchat in Frankrijk, stond de afgelopen weken in het middelpunt van een nieuwe controverse. Ze wordt beschuldigd van het promoten en vervolgens verduisteren van een dubieus fonds, dat oorspronkelijk bedoeld was voor een weeshuis in Marokko.

De vereniging Atlas Kinder, verantwoordelijk voor het weeshuis en verdedigd door advocaat Yassine Bouzrou, kondigde vrijdag aan dat ze aangifte willen doen wegens "schending van vertrouwen" en "verduistering van fondsen", tegen de influencer met 1,4 miljoen volgers, haar nicht Soukaina El Mizeb, ook een influencer, en de vereniging Bel Niya. Daarnaast is de vereniging ook van plan om een klacht in te dienen tegen de twee influencers voor laster en intimidatie, meldt Le Parisien. De twee klachten moeten aan het einde van de week worden ingediend.

Lees ook: Marokkaans restaurant in VS in conflict met influencer "Poupette Kenza"

Poupette Kenza, van wie de echte naam Kenza Benchrif is, organiseerde een inzamelingsactie voor het Marokkaanse weeshuis op het platform CotizUp, na een bezoek aan de instelling begin juni. Het weeshuis is op 30 km van de Marokkaanse stad Marrakech gevestigd en huisvest 185 kinderen in 22 huizen in het dorp Dar Bouidar. Het weeshuis moest fondsen ontvangen die worden beheerd door de vereniging Bel Niya, in samenwerking met "een twintigtal verenigingen in heel Afrika". Er werd iets meer dan 11.000 euro ingezameld met de doneeractie in oktober 2021 en dankzij de bekendheid van twee vrouwelijke influencers, Poupette Kenza en haar nicht Soukaina eindigde de actie uiteindelijk met 200.000 euro op de teller.

De organisatie die verantwoordelijk was voor de herverdeling van de winsten beloofde vervolgens om het volledige bedrag aan Atlas Kinder te betalen, maar de vergadering tussen vertegenwoordigers van Bel Niya en Atlas Kinder, die de overdracht van de crowdfunding zou formaliseren, verliep niet volgens plan. "Tijdens de vergadering heeft Demba D, penningmeester van de vereniging Bel Niya en echtgenoot van de voorzitter van de vereniging, openlijk toegegeven dat hij slechts een deel van het geld, namelijk 28.000 euro, wilde geven", aldus Atlas Kinder. Eraan toevoegend dat een deel van het geld "betaald moest worden aan de influencer Poupette en haar team".

Bel Niya betaalde uiteindelijk iets meer dan 134.000 euro aan Atlas Kinder. Het is niet duidelijk wat er gebeurde met de rest van het opgehaalde bedrag. De twee partijen beschuldigen elkaar nu al een aantal weken op sociale media. Poupette Kenza houdt vol dat ze "onschuldig" is. "We hebben niets gedaan", zei ze vrijdag in een live post op haar Instagram-account. Ook andere vertegenwoordigers van de vereniging Bel Niya verklaarden in dezelfde live-uitzending dat ze niets fouts deden en dat ze van plan zijn om het geld te verdelen onder andere weeskinderen. "Wij hebben de fondsen en wij zijn degenen die vandaag de beslissingen nemen. We moeten opboksen tegen een oneerlijke en kwaadwillende structuur".

Lees ook: Maryam Assakat, de Marokkaanse TikToker die haar passie voor boeken deelt

Een deel van de donoren vinden dat ze zijn "misleid". "In eerste instantie was er geen sprake van andere doelen" voor dit fonds, benadrukte internetgebruiker Iamnotyou, lid van het collectief voor hulp aan slachtoffers van influencers (AVI), in een debat dat zondag werd georganiseerd. De vereniging Atlas Kinder heeft toegezegd om de ontvangen 134.000 euro voorlopig te bevriezen. "Dit is hagra, ik word besmeurd en vernederd voor clicks, ik kan dit niet accepteren", reageerde Poupette Kenza op Snapchat, na het posten van een foto van zichzelf zwaaiend met een middelvinger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team