Zoeken

In Sebta geblokkeerd gezin eist heropening grenzen Marokko

26 februari 2022 - 21:00 - Wereld

©

Een gezin dat met een kampeerwagen vanuit de Algarve in Portugal vertrok, zit al drie weken vast in Sebta. Ze zijn onderweg naar Ethiopië voor een humanitaire reis en vragen om de opening van de Marokkaanse grenzen, zodat zij hun reis kunnen voortzetten.

Suzete Lucas, Daniel Pancadas en hun dochter Ashanti zitten al drie weken vast in Sebta als gevolg van de sluiting van de Marokkaanse grenzen. Zij hebben Portugal verlaten en wilden via Marokko naar Ethiopië reizen, maar zijn met hun kampeerwagen, die geparkeerd staat op het strand van Benítez, terechtgekomen. "We begonnen onze reis in Portugal met als doel Ethiopië te bereiken via Angola. We zijn drie weken geleden in Sebta aangekomen om via de grens Marokko te bereiken, maar we zitten vast in de stad", verklaart Suzete Lucas in El Faro de Ceuta.

Lees ook: Spaans Kamerlid wil Marokko dwingen grenzen te openen

De jonge vrouw vertelt dat ze, ondanks al hun pogingen aan de grens, er niet in geslaagd zijn de grens over te steken. "Het enige antwoord dat we krijgen is dat we contact moeten opnemen met de regeringsdelegatie in Sebta", zegt ze. De familie is van oordeel dat "hun rechten worden geschonden" en wil de zaak aan de bevoegde internationale instanties voorleggen, opdat er maatregelen kunnen worden genomen om de toegang tot Marokko te vergemakkelijken en om ervoor te zorgen dat ze hun bestemming bereiken.

Lees ook: Spaanse vrouw met kinderen gestrand in Marokko

Intussen proberen ze zich zo goed mogelijk te redden in Sebta, waar ze in hun kampeerwagen slapen en gevoed worden dankzij de liefdadigheid van de buurtbewoners. "De mensen zijn zeer lief voor ons. Ze delen met ons het weinige dat zij hebben en we zijn hen daarvoor zeer dankbaar," aldus Daniel Pancadas. De familie gebruikt water uit een bron in de buurt van het strand en wast zich in de douches van de moskee en in de openbare douches op het strand van Benítez. Ze willen daar blijven tot ze toestemming krijgen om verder te trekken. "We zijn niet van plan om terug te gaan naar Portugal, omdat we het recht hebben om naar Ethiopië te gaan. Dus gaan we hier niet weg," besluit Pancadas.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team