Zoeken

Ouders overleden Imane strijden voor voogdij kleinzoon

18 april 2023 - 18:00 - Wereld

©

De ouders van Imane Saadaoui, een jonge Marokkaanse vrouw die op 1 november in Valencia door haar man werd vermoord, wachten nog steeds op het verkrijgen van de voogdij over hun kleinzoon van 14 maanden. Het kind werd door de Raad van Extremadura in een weeshuis geplaatst na de dood van zijn moeder.

Imane had vrienden die in Cáceres (Valencia) wonen en voor de baby wilden zorgen, totdat dat zijn grootouders van moederskant vanuit Marokko zouden komen om het kind op te halen. Maar de autoriteiten van Extremadura weigerden dit, omdat ze geen rechtstreekse familie van de baby zijn. Ze besloten het kind van 14 maanden onder de hoede van de staat in een weeshuis te plaatsen.

Lees ook: Ouders van in Spanje vermoorde Imane zoeken kleinzoon

Moustafa Saadaoui en Malia Lwai, de ouders van Imane, kwamen een maand na de tragische dood van hun dochter in Valencia aan. Zoveel tijd was nodig om de nodige documenten te verkrijgen, om Casablanca voor het eerst van hun leven te kunnen verlaten en zo snel mogelijk de voogdij over hun kleinzoon te krijgen. Maar ze zijn nu al vier maanden in Spanje en hebben nog steeds geen toestemming om het kind mee te nemen naar Marokko.

"Alles ligt op schema", aldus bronnen dicht bij de zaak. Sinds hun aankomst in Spanje mogen de grootouders hun kleinzoon twee keer per week bezoeken. Maar ze zijn "uitgeput" en hebben ook haast, omdat hun visa maar zeven maanden geldig zijn en omdat ze zo snel mogelijk terug naar Marokko willen gaan, waar ze twee andere minderjarige kinderen, van 15 en 9 jaar, en Imane’s eerste dochter uit een vorig huwelijk hebben achtergelaten.

Lees ook: Kinderen vermoorde Marokkaanse aan Spaanse kinderbescherming toevertrouwd

Bovendien hebben de ouders van Imane een advocaat in de arm genomen en een civiele procedure aangespannen om gerechtigheid te verkrijgen. Zij willen het lichaam van de jonge vrouw naar Marokko repatriëren voor een fatsoenlijke begrafenis. Maar de rechtbank blijft het lichaam van Imane in het mortuarium houden voor het onderzoek. De echtgenoot van Imane wordt van haar moord beschuldigd en zit in de gevangenis.

Bladna.nl