Zoeken

Sahara: Marokko roept Europa op voorbeeld van Spanje te volgen

1 april 2022 - 12:20 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken heeft de Europese landen opgeroepen het voorbeeld van Spanje te volgen en het autonomieplan van Marokko voor de Sahara te steunen.

"Autonomie voor de Sahara is de enige oplossing die wordt gesteund door Washington, Frankrijk en Afrikaanse landen, en meer recentelijk door Spanje en Duitsland", zei Nasser Bourita op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Rabat.

Lees ook: Sahara: Pedro Sanchez geeft "fouten" toe

De minister riep andere landen op hun "comfortzone" te verlaten en zich aan te sluiten bij hetzelfde "momentum" als Spanje, dat het Marokkaanse plan voor autonomie in de Sahara steunt en het als de "meest serieuze, realistische en geloofwaardige" oplossing voor het conflict beschouwt.

Voor Bourita is "steun aan een proces" niet voldoende om de onopgeloste kwesties op te lossen, verwijzend naar de brede steun van verschillende landen voor de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, Staffan de Mistura.

Lees ook: Kan Marokko de Canarische Eilanden opeisen?

Antony Blinken van zijn kant herhaalde dat Washington steun verleent aan de inspanningen van Staffan de Mistura om het politieke proces voor een vreedzame oplossing van het Sahara-conflict te leiden. Hij vermelde echter niet dat de Verenigde Staten in december 2020 de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara hebben erkend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team