Zoeken

Hoge Veluwe stuurt 750 witte fietsen naar Tetouan

2 juni 2022 - 19:00 - Wereld

©

Ruim 750 witte fietsen van Nationaal Park De Hoge Veluwe zijn inmiddels naar Marokko gestuurd. Eerder deze maand werd de voorlopig laatste lichting van ruim 250 afgeschreven leenfietsen, per vrachtwagen naar koninkrijk verscheept.

De Hoge Veluwe geeft de witte leenfietsen al jarenlang een nieuw leven op een andere bestemming. In 2014 werden er 242 fietsen verzonden naar de Galapagoseilanden in de Stille Oceaan ten westen van Ecuador en in 2017, 300 naar het Nature Park Oldra Delta in Polen. "Nog eerder gingen er fietsen naar Tanzania", zegt een woordvoerder van De Hoge Veluwe aan De Gelderlander. "De laatste jaren is er een warme band ontstaan met een organisatie in Marokko. De fietsen worden verdeeld over verschillende basisscholen, waar kinderen vaak van huis een te grote afstand lopend moeten afleggen. Het schoolverzuim is met de komst van de fietsen flink verminderd."

Lees ook: Kasterlee Trail om goede doelen in Marokko te steunen

De Marokkaanse scholen liggen vaak in of dichtbij nationale parken en de verstuurde fietsen zullen worden ingezet nabij Natuurpark Bouhachem in de regio van Tetouan. De Hoge Veluwe vindt de impuls voor de verdere ontwikkeling van deze regio in Marokko zeer belangrijk. "Daar wonen gezinnen vaker in meer afgelegen gebieden. De aanwezigheid van parken zorgt voor een extra link voor een mooie samenwerking. Kinderen krijgen op scholen ook les in fietsonderhoud, daar is dan vaak een lokale rijwielhersteller bij betrokken." In Marokko worden steeds vaker fietsen gebruikt door natuurgidsen om observatieplekken in natuurparken te bezoeken, zegt de woordvoerder. "Ook in steden is er een toename van rondleidingen op de fiets. Elke impuls die Marokko krijgt zich verder te ontwikkelen als fietsland, juichen we alleen maar toe."

Lees ook: Marokkaanse gemeenschap schenkt fontein aan Den Haag

De Nederlandse organisatie wil het witte fietsproject in samenwerking met de Marokkaanse stichting Kantara graag voortzetten in de toekomst. "We hebben op dit moment zo’n 1800 witte fietsen op het park. Dat aantal wordt de komende jaren uitgebreid richting tweeduizend. Er wordt nog altijd veel gebruik van gemaakt," aldus de woordvoerder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team