Zoeken

Vier nieuwe islamitische natuurbegraafplaatsen in Nederland

17 juni 2022 - 11:40 - Wereld

©

De behoefte aan islamitische begraafplaatsen in Nederland wordt steeds groter. De huidige generatie moslims voelt zich verbonden met Nederland en wil er daarom graag begraven worden. Een samenwerking tussen moslimorganisaties en Natuurbegraafplaatsen van Waarde resulteerde deze week in de opening van de eerste vier islamitische natuurbegraafplaatsen van Nederland.

Op 16 juni hielden medeoprichters Ismail Oral en Mustapha Ouarani een presentatie over de vier eerste vier islamitische natuurbegraafplaatsen van Nederland. Traditioneel worden Nederlandse moslims met een migratieachtergrond vaak begraven in het land van herkomst, zoals Turkije of Marokko. Maar Oral merkt dat daar verandering in is gekomen. "Sinds het uitbreken van de coronapandemie, zien we dat er een grotere vraag naar eeuwigdurend islamitisch begraven in Nederland is. Steeds meer moslims die in Nederland geboren zijn, geven de voorkeur aan een laatste rustplaats in Nederland. De meeste begraafplaatsen in Nederland kunnen echter niet voldoen aan de wens van eeuwigdurende rust. Daarom worden er nog altijd veel overleden moslims met het vliegtuig naar Turkije of Marokko gebracht", aldus Ismail Oral in een persbericht.

Lees ook: Gemeenteraad Utrecht wil islamitische begraafplaats

De islamitische zones op vier natuurbegraafplaatsen in Drenthe, Gelderland, Zuid-Limburg en Zuid-Holland, dragen bij aan de mogelijkheid om overledenen op islamitische wijze te begraven in Nederland, maar ook aan het beheer van de natuur. "Net als bij veel andere natuurbegraafplaatsen, komt een deel van de opbrengsten ten goede aan de natuur. Bovendien beschermen de eeuwigdurende grafrechten de natuur tegen andere ontwikkelingen".

Initiatiefnemers Oral en Ouarani zien veel parallellen tussen islamitisch begraven en natuurbegraven. "Er worden alleen natuurlijke materialen gebruikt en op de graven zijn geen versierselen. Het is niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. En de eeuwigdurende grafrust is belangrijk voor zowel natuurbegraven als islamitisch begraven."

Lees ook: Inwoners Maassluis vragen al 7 jaar islamitische begraafplaats

Nederlandse Moslims vragen al langer naar meer mogelijkheden om overledenen volgens de islamitische voorschriften in Nederland te kunnen begraven. Met de komst van de vier islamitische natuurbegraafplaatsen hebben moslims nu meer opties om een eeuwigdurende plek in de natuur van Nederland zoeken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team