Zoeken

Atheneum Schoten boekt succes met iftar

30 maart 2023 - 20:00 - Wereld

©

Het Atheneum Schoten organiseerde afgelopen maandag een iftar waarop 130 leerlingen en leerkrachten aanwezig waren en samen genoten van gerechten die jongeren en hun ouders verzorgden.

Van de 500 leerlingen op het Atheneum van Schoten is 48% moslim, zegt directeur Marc Boers, die samen met andere niet-gelovige leerkrachten mee aan tafel schoof. "Ik ken nogal wat scholen waar ze dat een probleem zouden vinden, maar wij maken van onze diversiteit net een troef en doen er alles aan opdat iedereen zich hier thuis zou voelen. Deze iftar, waarvoor we onze refter en keuken graag ter beschikking stellen, past in dat verbindend schoolbeleid", zegt hij in de Gazet Van Antwerpen.

Lees ook: Moslimjongeren in Nederland dol op zaalvoetbal na iftar

Yasin Polat is één van de initiatiefnemers van de iftar. Hij is leraar Frans en zelf van Turkse afkomst. "Het is de tweede keer dat we dit organiseren. Enkele leerkrachten en leerlingen – niet allemaal zelf moslim – hebben hiervoor de koppen bij elkaar gestoken na een voorstel van onze leerlingenraad. We krijgen ontzettend veel positieve respons van de andere leerlingen en hun ouders. Ze zien hierin een teken van respect en het sein dat ze in deze school echt meetellen. Mede daarom is Atheneum Schoten, dat al bekend is voor zijn breed studieaanbod, zo geliefd bij moslims uit Merksem, Deurne en Antwerpen."

Dikra Abdessalami, adjunct-directeur van Atheneum Schoten, zegt dat ze voor deze tweede editie het aantal inschrijvingen vervroegd moesten stopzetten omwille van plaatsgebrek. "Een hoofddoek of andere religieuze kledij zoals een djellaba zijn normaal verboden op school, maar vanavond mag het, al komen de meesten gewoon in jeans. Het buffet is een weerspiegeling van de meer dan vijftien nationaliteiten die hier samen aan tafel zitten. Marokko, Turkije, Irak, Afghanistan, Somalië, Syrië, Kosovo,.. De halve wereld is hier vertegenwoordigd. Onder hen ook vluchtelingen. Iedereen is welkom in Atheneum Schoten", aldus Abdessalami.

Lees ook: Open Iftar op het stadion van Chelsea

Ook islamleerkracht Morad El Amri is blij met de iftar. "Met wie wilde, heb ik me vooraf even afgezonderd in een stille ruimte voor een gebed. Dit verloopt allemaal voorbeeldig. Atheneum Schoten gaat uitstekend om met de maatschappelijke diversiteit in onze samenleving. Een moskee in Schoten is niet meteen aan de orde. Daarvoor is onze geloofsgemeenschap hier niet sterk genoeg vertegenwoordigd." De opbrengst van de avond gaat naar het Consortium 12-12, voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team