Zoeken

Basisschool in België in opspraak door racistische lerares

29 april 2022 - 15:00 - Wereld

©

Een aantal ouders van kinderen in basisschool Pius X in het Belgische Zele, hebben een open brief aan de school geschreven om het gedrag van één van de leraressen aan te klagen. Ze gaat volgens hen al jarenlang over de schreef door openlijk racistisch te zijn en psychisch geweld te gebruiken. Volgens het schoolbestuur klopt de inhoud van de brief niet.

De lerares zou onder meer spuwen op leerlingen en hen vragen om voor haar te buigen, schrijft Het Nieuwsblad. "De klachten betreffen het meermaals spuwen op leerlingen binnen een context van maandenlang aanhoudende vernederingen en psychisch geweld, waar meerdere kinderen het slachtoffer van waren. En dit is maar het topje van een ijsberg", schrijven de ouders in de open brief.

Lees ook: Doha vertelt over ervaring in buitengewoon onderwijs in België

"Het grensoverschrijdend gedrag houdt al jaren aan, ook leerkrachten en tientallen andere kinderen zijn er het slachtoffer van geweest. De betrokken leerkracht blijkt systematisch collega’s, kinderen en de huidige directie te belagen of pesten vanwege uiterlijk, herkomst of geaardheid. Zij neemt geen blad voor de mond en gedraagt zich openlijk racistisch", gaat de open brief van de ouders verder. Ze richtten deze aan de directie, de algemeen directeur en het gemeentebestuur. Na een eerder onderzoek door een extern bureau kwamen er geen verontschuldigingen of bekentenissen, zeggen de ouders, die van plan zijn om naar het gerecht te stappen indien er geen gehoor wordt gegeven aan hun zorgen.

Lees ook: België: sanctie leraar die naakte cartoon van profeet toonde vernietigd

Maar volgens Claudio Snauwaert, algemeen directeur van het KaO Zele, bevat de open brief veel onwaarheden. "Er is hoogstens sprake van een pedagogisch meningsverschil, maar we hebben geen kennis van herhaalde inbreuken, laat staan van enige strafrechtelijke klacht of zelfs maar enig onderzoek. We betreuren het verzenden van de open brief, omdat dit geen oplossing biedt en ten onrechte beschuldigingen worden gedaan naar verschillende waardevolle mensen waarbij hun privacy wordt geschonden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team