Zoeken

"Vuile Marokkanen": Belgische politieagenten beschuldigd van racisme

14 juni 2023 - 11:00 - Wereld

©

Tijdens een kajaktocht op de Lesse op 1 juni, kwamen een vijftiental zichtbaar dronken agenten uit de regio Brussel, in aanvaring met een groep jonge Brusselaars van Marokkaanse afkomst, tussen 14 en 18 jaar oud. Er zouden racistische beledigingen zijn geuit.

Volgens de politie zouden een aantal jongeren van de groep, die op schoolreis waren, een politieagente hebben geslagen. De jongeren zelf beweren dat de politieagenten dronken waren en de ruzie uitlokten. "Een van de leerlingen kwam naar beneden en zei ’waar zijn jullie eigenlijk naar op zoek’? Een politieagent sloeg daarop de leerling. De jongeren wisten niet dat het politieagenten betrof en een van hun vrienden kwam naar hen toe om een tweede klap uit te delen", vertelt de moeder van een leerling die getuige was van het incident aan Sud Info.

Lees ook: Brussel: onderzoek naar politiegeweld na wedstrijd Marokko-Frankrijk

De agenten "waren gewelddadig en maakten racistische opmerkingen over de jongeren", zegt een andere leerlinge. "Deze mensen (de politieagenten) waren erg dronken. Ze waren niet goed bij hun hoofd. Van daaruit escaleerde het in een vechtpartij. De politieagenten probeerden hen te verdrinken en riepen racistische beledigingen zoals ’vuile Marokkanen’", legt ze uit. Uiteindelijk zouden negen van de vijftien agenten en een tiental leerlingen verwondingen hebben opgelopen.

Na de botsingen zou een politieagente racistische beledigingen naar de jongeren hebben geslingerd en op een van haar collega’s hebben gespuugd die haar probeerde te kalmeren. De lokale politie van Brussel-West bevestigt dat ze een incidentverslag heeft ontvangen, een proces-verbaal heeft opgesteld voor geweldpleging en mishandeling en een gerechtelijk dossier heeft samengesteld, dat werd doorgestuurd naar het parket van Namen.

Lees ook: Mounir (26) overleden na politie-interventie in België

"In tegenstelling tot wat in bepaalde persartikels werd gemeld, ging het hier niet om een officiële teambuildingactiviteit georganiseerd door de politiezone, maar eerder om een privéactiviteit tussen collega’s", verklaarde de politiezone Brussel-West in een verklaring ondertekend door Luc Ysebaert, eerste afdelingscommissaris en korpschef. "Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek zullen passende maatregelen worden genomen, in overeenstemming met de verantwoordelijkheden van elk individu", zei hij, waarbij hij de agenten eraan herinnerde "dat ze zich te allen tijde voorbeeldig moeten gedragen, ook in hun privéleven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team