22 maart 2021 - 17:30 - Gemeenschap
Veel Marokkaanse migranten zoals Tafik en Hassan zitten vast in detentiecentra op de Canarische Eilanden waar ze per boot of kajak zijn aangekomen. Ze worden elke week teruggevlogen naar Laayoune, maar ze zijn tot alles bereid om terug naar Spanje te keren, met gevaar voor eigen leven.
Tafik (niet zijn echte naam) overleefde de overtocht in een wrakke boot die in 2016 vanuit Libië Spanje probeerde te bereiken, 50 mensen lieten daarbij het leven. Hassan (niet zijn echte naam) daarentegen, kwam in 2011 in Spanje aan door zich te verbergen in een vrachtwagen die appelsienen vervoerde. Hoewel ze werden uitgezet naar Marokko, probeerden de twee migranten in 2020 opnieuw om Spanje te bereiken via de Canarische Eilanden.
De 21-jarige Tafik keerde terug naar huis in Marrakech, maar hij geeft zijn plan om naar Spanje te gaan niet op. "Het is mijn enige optie om vooruit te kunnen gaan," zegt hij. Na drie jaar in Libië vertrok hij naar Italië, waar hij anderhalf jaar op straat sliep voordat hij Spanje bereikte. Eenmaal in Murcia kon hij zonder contract aan de slag in een bakkerij. Zijn situatie verbeterde en hij begon geld naar zijn moeder in Marrakech te sturen. Helaas kreeg hij een werkongeval waardoor hij een hand die in het gips zat niet meer kon gebruiken. Zijn baas liet hem aan zijn lot over in een gezondheidscentrum. Van daaruit keerde hij terug naar de straat waar hij door de politie werd gearresteerd en later naar Marokko werd teruggestuurd.
Hassan (32) verbleef vier jaar in Spanje voordat hij werd uitgezet. Hij kwam 10 jaar geleden in Madrid aan met een vrachtwagen vol sinaasappels uit Frankrijk. "Ik verstopte me tussen de sinaasappels, ik had het erg koud maar ik heb goed geslapen," zegt hij. In de Spaanse hoofdstad verkocht hij kleren op straat tot hij gearresteerd en uitgezet werd.
De twee Marokkanen hebben slechte herinneringen aan deze ervaring. "Er was geen eten op het politiebureau en onze handen waren de hele tijd geboeid", leggen ze uit. Ondanks deze pijnlijke periode staan Tafik en Hassan klaar om terug te keren naar Spanje om een betere toekomst op te bouwen. "In Marokko is het leven niet goed; het enige alternatief is vertrekken," zeggen ze.
Marokko: demonstrant vervolgd voor beschuldiging seksueel misbruik door politie
Ondernemers uit Marokko en Golfstaten slachtoffer grootschalige oplichting
Epidemiologische situatie in Marokko steeds zorgwekkender
Videogame "Six days in Fallujah", of de bagatellisering van geweld tegen moslims
Algerijnse minister vertelt waarom grenzen met Marokko niet zullen openen
Voorbereidingen voor onzekere Operatie Marhaba in Algeciras
Ondernemers uit Marokko en Golfstaten slachtoffer grootschalige oplichting
Videogame "Six days in Fallujah", of de bagatellisering van geweld tegen moslims
Parlementslid 6 jaar cel in na klacht van wereld-Marokkaan
Bladna.nl wenst je een fijne Ramadan
Ramadan is uitgelezen kans om te stoppen met roken
Ramadan: hoe kunnen kinderen het beste mee vasten?
Is het goed om te sporten tijdens de Ramadan?
Ramadan: organiseren van maaltijden om je voeding in evenwicht te houden