Zoeken

Abdoul, dakloze Marokkaan met diabetes in Spanje

15 maart 2021 - 16:20 - Wereld

©

Abdoul (geleende naam), een dakloze Marokkaanse man zonder papieren in Spanje, overleeft sinds november vorig jaar zonder zijn diabetesmedicijnen.

Zodra hij meerderjarig werd, besloot Abdoul om Marokko te verlaten. Hij ging via de Canarische Eilanden naar Spanje om daar een betere toekomst voor zichzelf op te bouwen. Hij werd op 7 november gered door de hulpdiensten en verbleef 28 dagen in het migrantencentrum van Arguineguín, alvorens te worden ondergebracht in een hotel onder moeilijke omstandigheden.

Toen hij daar herhaaldelijk het bewustzijn verloor, werd hij naar een gezondheidscentrum gebracht waar hij de diagnose diabetes type II kreeg. "Ik ben tot drie keer toe flauwgevallen en niemand bekommerde zich om mijn gezondheid of gaf me de nodige medicatie," zegt hij.

Hij vroeg herhaaldelijk om een betere behandeling en testte op een bepaald moment, zonder duidelijke symptomen, onverwacht positief op corona. Hij werd voor een ongewoon lange tijd in quarantaine geplaatst.

Vorige maand werd Abdoul overgebracht naar een nieuw kamp, maar door een gesprongen leiding stroomde het kamp over met rioolwater, waardoor het personeel gedwongen was om iedereen in één tent onder te brengen, hetgeen in strijd was met het gezondheidsprotocol. Onder druk om te vertrekken, verliet hij het centrum met andere bewoners. Toen hij wilde terugkeren weigerden de verantwoordelijken zijn verzoek, waardoor hij gedwongen was om op straat te leven. Hij kreeg weer een aanval door de suikerziekte en werd verzorgd door het centrum.

Vandaag controleert Abdoul zijn suikerinname en neemt hij zijn tabletten regelmatig in. Als hij terug op straat belandt, zouden zijn gezondheidsproblemen hem zijn leven kunnen kosten.

Bladna.nl