Zoeken

Tilburgse Hassan heeft 4 kinderen vertelt over "zuinig leven"

5 november 2022 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Hassan en zijn gezin wonen in Tilburg. De 49-jarige vader van Marokkaanse afkomst heeft vier kinderen tussen 4 en 10 jaar oud. Hij vertelde in de serie ’Duurder’ van Omroep Brabant hoe hij omgaat met de steeds stijgende levenskosten.

Voor Hassan is de situatie moeilijk. De verwarming staat bij hem thuis nog niet aan en douchen gebeurt nog maar één keer per week. "Het is echt moeilijk, alles is duurder geworden. We hebben vier kinderen: twee meisjes en twee jongens. We leven van één inkomen, het was eerst makkelijker dan nu, dat merken we in alles. Kleding, boodschappen: alles is duurder. Maar mijn salaris gaat niet in dat tempo omhoog."

Lees ook: Tweede-generatie Marokkanen voelen zich niet welkom in Nederland

Om te besparen heeft het gezin enkele aanpassingen moeten doen. Voor cadeautjes voor de kinderen kiezen ze bijvoorbeeld de rommelmarkt boven de speelgoedwinkel. Hassan’s vrouw "doucht geen twintig minuutjes maar vijf", en de kinderen die "normaal twee of drie keer per week douchten", doen dat nu "één keer per week." Hakim weet waarom hij het doet. "We geven echt geen extra geld uit, zodat we de kinderen groot kunnen brengen. We vechten voor hun toekomst."

Hakim heeft al vijftien jaar een vast contact en een relatief goed salaris. Vakantie met vier kinderen is echter ook niet echt een optie meer. "Onze ouders wonen in Marokko, we hebben geen familie hier. We willen eens in de twee of drie jaar gaan. Maar door corona ging dat al niet. Onze familie heeft onze jongste zoon van vier nog nooit gezien. We missen onze ouders en de familieliefde. Maar alleen de vliegtickets kosten al gauw 3500 euro. Dan nog zakgeld erbij. We wilden in mei gaan, maar als de situatie zo blijft, gaat ‘m dat niet worden."

Lees ook: CBS deelt cijfers over Marokkanen in Nederland

Wel maakte het gezin de keuze om gezond én biologisch te blijven eten. Hakim’s vrouw studeerde biologie en natuurkunde en is zich bewust van wat er in het eten zit. "We proberen veel biologisch te eten. Dan komen we qua boodschappen wel wat duurder uit maar we gaan minder naar de apotheek. Onze kinderen zijn bijna nooit ziek, dat komt echt door gezond eten. We hebben geen snoep in huis en ook geen frisdrank. Kinderen drinken water en wij ook. En mijn vrouw maakt milkshakes met melk en fruit."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team