Zoeken

Marokkaanse Nederlanders erven vaker armoederisico van ouders

22 maart 2023 - 10:00 - Wereld

©

In het algemeen slagen ruim 9 op 10 kinderen uit een gezin met een laag inkomen in Nederland er later in om het armoederisico van hun ouders te overstijgen. Dat cijfer is veel lager als het gaat om tweede generatie Marokkanen met één of twee buitenlandse ouders. Die "erfden" in verhouding vaker het armoederisico van hun ouders, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste kinderen uit arme gezinnen slagen erin om het armoederisico van hun ouders te ontstijgen, behalve kinderen uit migrantengezinnen. Voor hen is het over het algemeen lastiger om hoger op de inkomensladder te komen. Kinderen die in het buitenland geboren zijn uit een laag-inkomensgezin, lopen later zelf 14 procent meer risico op armoede.

Lees ook: CBS deelt cijfers over Marokkanen in Nederland

Van de vijf grootste herkomstgroepen die het CBS onderzocht, liepen Marokkaanse Nederlanders die opgroeiden in een laag-inkomensgezin het meeste risico op armoede. Gemiddeld 1 op de 25 kinderen die opgroeiden in een Marokkaans gezin en als kind minstens vier jaar achtereen van een laag inkomen moesten leven, kreeg hier in 2020 ook zelf al minimaal vier jaar mee te maken.

Lees ook: Marokkaanse gemeenschap in Nederland voelt zich gediscrimineerd

In 2020 en 2021 maakte bijna 5,5 procent van de inwoners van Nederland deel uit van een huishouden met een laag inkomen. Dat gaat dan om gezinnen waarvan de inkomsten hoogstens 2170 euro zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team