13 oktober 2022 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland
Gevestigde groepen zoals de tweede generatie migranten met een Marokkaanse achtergrond, ervaren meer discriminatie en zijn pessimistischer dan meer recente migranten, over het politieke klimaat in Nederland.
Voor het onderzoek ’Gevestigd maar niet thuis’, sprak het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met ruim 5000 mensen met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Caribisch-Nederlandse, Somalische, Iraanse en Poolse achtergrond. De bevindingen tonen aan dat tweede generatie Nederlanders goed geworteld zijn. Ze hebben vaker werk en een fors hoger opleidingsniveau dan hun ouders. En toch is het onbehagen in deze groep het grootst, schrijft het AD.
Lees ook: CBS deelt cijfers over Marokkanen in Nederland
Dat juist deze groep meer uitsluiting en discriminatie ervaart noemt het SCP de ’integratieparadox’. "Meer participatie betekent meer blootstelling aan uitsluiting, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of in het onderwijs. Ook krijgt de tweede generatie meer mee van discussies over integratie, racisme en islam. Dit geeft voeding aan sombere opvattingen."
Het SCP vindt daarom dat anti-discriminatiebeleid een onderdeel moet zijn van integratiebeleid. "Ook het bevorderen van inclusie zou een belangrijke beleidsdoelstelling moeten zijn. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen gelijke kansen hebben, dat iedereen mee kan doen en dat iedereen het gevoel heeft onderdeel van de samenleving te zijn."
Lees ook: Nederland slungelt met aanpak moslimdiscriminatie
De bevindingen hebben ook een positieve zijde: "Hieraan is te zien dat migranten echt hun plek aan het opeisen zijn. Ze zijn hier geboren en getogen en voelen zich ook Nederlander. Toch worden ze beoordeeld op hun migratieachtergrond en ook op hun religie. Dat vinden zij onrechtvaardig, en daar staan ze tegenop", zegt onderzoeker Jaco Dagevos van het SCP.
Marokko rouwt om verlies televisie-icoon Khadija Assad
Spanje verhoogt budget voor door Marokko geclaimde rotsen en eilanden
Wie is de Marokkaanse spion achter de val van Antonio Panzeri?
Marokko en VS bereiden grootste militaire oefening van Afrika voor
Arrestatie na vondst lichaam Mohamed (17) in Frankrijk
Abdelmadjid Tebboune wil Sahara-kwestie niet loslaten, "ongeacht de prijs"
Woede en angst in Sebta na moord op Mohamed (8)
Marokkaan laat kinderen achter in Spanje om op vakantie te gaan in Marokko
Marokkaanse restauranteigenaar opnieuw veroordeeld voor "moderne slavernij"
Nieuw samenwerkingsconcept voor wereld-Marokkanen bijna klaar
Milieuvriendelijke overtochten voor wereld-Marokkanen in Algeciras
Vrouw (19) uit Boxtel komt bij ongeval in Marokko
Utrechtse Redouan is voetbalprof en steunpilaar voor honderden kinderen
Marokkaanse diaspora worstelt met aangescherpte geldovermakingseisen