13 oktober 2022 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland
Gevestigde groepen zoals de tweede generatie migranten met een Marokkaanse achtergrond, ervaren meer discriminatie en zijn pessimistischer dan meer recente migranten, over het politieke klimaat in Nederland.
Voor het onderzoek ’Gevestigd maar niet thuis’, sprak het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) met ruim 5000 mensen met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Caribisch-Nederlandse, Somalische, Iraanse en Poolse achtergrond. De bevindingen tonen aan dat tweede generatie Nederlanders goed geworteld zijn. Ze hebben vaker werk en een fors hoger opleidingsniveau dan hun ouders. En toch is het onbehagen in deze groep het grootst, schrijft het AD.
Lees ook: CBS deelt cijfers over Marokkanen in Nederland
Dat juist deze groep meer uitsluiting en discriminatie ervaart noemt het SCP de ’integratieparadox’. "Meer participatie betekent meer blootstelling aan uitsluiting, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of in het onderwijs. Ook krijgt de tweede generatie meer mee van discussies over integratie, racisme en islam. Dit geeft voeding aan sombere opvattingen."
Het SCP vindt daarom dat anti-discriminatiebeleid een onderdeel moet zijn van integratiebeleid. "Ook het bevorderen van inclusie zou een belangrijke beleidsdoelstelling moeten zijn. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat mensen gelijke kansen hebben, dat iedereen mee kan doen en dat iedereen het gevoel heeft onderdeel van de samenleving te zijn."
Lees ook: Nederland slungelt met aanpak moslimdiscriminatie
De bevindingen hebben ook een positieve zijde: "Hieraan is te zien dat migranten echt hun plek aan het opeisen zijn. Ze zijn hier geboren en getogen en voelen zich ook Nederlander. Toch worden ze beoordeeld op hun migratieachtergrond en ook op hun religie. Dat vinden zij onrechtvaardig, en daar staan ze tegenop", zegt onderzoeker Jaco Dagevos van het SCP.
Hollywood komt naar Marokko voor "Lords of War"
Slecht nieuws voor Belg die in Marokko gevangen zit
Marokko: schokkende aanval in ziekenhuis Inezgane
Interpol: de 11 meest gezochte Marokkanen ter wereld
Starbucks en H&M blijven toch in Marokko
Algerijn die van Sebta naar Marokko probeerde te zwemmen had zwaar geheim
Sète: veerboot naar Marokko groot succes
Van Marokko tot België: het tragisch verhaal van Omar Benchamsy
Huisvestingshulp: programma gepresenteerd aan Marokkaanse diaspora
Gearrangeerd huwelijk Marokkaans koppel verandert in nachtmerrie
Goed nieuws voor klanten GNV
Marokkanen uit Europa hekelen "douanefraude" in Tanger Med
Veel emotie bij hereniging Marokkaanse broers na 15 jaar
Marokkaanse Nadia Bothorel aan het roer van C&A Frankrijk