Zoeken

Sebta en Melilla: "Marokko belemmert goederenverkeer"

31 mei 2022 - 15:00 - Wereld

©

Sinds de heropening van de grenzen op 17 mei mogen goederen die voor Marokko zijn bestemd, de grensposten van Beni Ensar in Melilla en Tarajal in Sebta niet meer overgaan. Zakenlieden uit beide autonome steden dringen aan op wederkerigheid in het verkeer.

"Er is geen slimme, flexibele grens, helemaal niets. Het is een totale chaos," zegt Enrique Alcoba, voorzitter van de Confederatie van zakenlieden van Melilla (CEME-CEOE), in een interview met El Español. Hij hekelt hiermee het feit dat in Sebta of Melilla gekochte producten niet in Marokko mogen worden ingevoerd, terwijl verkeer in de tegenovergestelde richting wel is toegestaan. "Het werkt maar in één richting. Mensen die naar Marokko zijn gegaan, komen terug met koffers die praktisch vol zitten met levensmiddelen en allerlei andere producten en zelfs namaakproducten", klaagt hij.

Lees ook: Dit mogen inwoners Sebta meenemen uit Marokko

De organisatie zegt op de hoogte te zijn van de invoer van Nike en Adidas sportshirts en nagemaakte horloges in Melilla. "Het lijkt erop dat de atypische handel terug is, maar in tegengestelde richting," zegt Alcoba. Tijdens een ontmoeting op vrijdag met Sabrina Moh, de regeringsafgevaardigde in Melilla, riepen de zakenlieden op tot wederkerigheid in het goederenverkeer met Marokko, dat bijvoorbeeld ook een aankooplimiet zou kunnen vaststellen.

Op dinsdag 31 mei begint fase 2 van de "ordelijke en geleidelijke" heropening van de grens, met de aangekondigde doorgang van bijna 400 grensarbeiders die zijn ingeschreven bij de sociale zekerheid en over een speciaal visum beschikken. Ondernemers in Melilla vragen zich af hoe de grensovergang zal functioneren, wanneer de handelsdouane operationeel zal zijn en of Sebta en Melilla zullen kunnen deelnemen aan Operatie Marhaba 2022.

Lees ook: Sebta en Melilla gaan ten onder zonder de Marokkanen

Marokko bevestigde nog niet dat de handelsdouane in werking zal worden gesteld. Een aantal Marokkaanse politici verzekeren dat er wel een douane zal worden geïnstalleerd, maar eerder in Tanger Med en in de haven van Nador. "Als Operatie Marhaba op 15 juni begint, zou dat tot een totale chaos kunnen leiden, omdat de grens maar in één richting open is", waarschuwt Enrique Alcoba, die graag een terugkeer naar de normale situatie wil. "Wij willen wederkerigheid en een reeks andere zaken die wij op het ogenblik niet zien," besluit hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team