Zoeken

Gaat Marokko bemiddelen tussen Hamas en Israël?

22 juni 2021 - 12:00 - Wereld

©

In het buitenland en in Marokko is verbaasd gereageerd op het bezoek van Hamas-leider Ismail Haniyeh aan het koninkrijk. Het zou het begin kunnen zijn van een rol als bemiddelaar voor Marokko in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Volgens een verklaring van regeringspartij PJD is de Hamas-leider op uitnodiging van de secretaris-generaal van de partij, Saadeddine El Othmani, naar Marokko gekomen. Het bezoek was echter niet louter een initiatief van de PJD, meldt de website Le Collimateur. Dit blijkt uit een toespraak die Haniyeh tijdens het bezoek heeft gegeven, waarin hij zijn waardering uitspreekt voor Koning Mohammed VI en onthulde dat zijn bezoek plaatsvond onder auspiciën van de vorst.

Dat het bezoek van Haniye op touw is gezet door de Marokkaanse regering blijkt ook uit het feit dat de Hamas-delegatie verschillende ontmoetingen heeft gehad met Marokkaanse functionarissen en politici. Zo is er gesproken met de voorzitters van de twee kamers van het parlement en de leiders van politieke partijen. Uit dit alles blijkt dat het bezoek de Hamas-leider was bedoeld om de bemiddeling van Marokko in het conflict tussen Hamas en Israël op gang te brengen. Eerder heeft Haniyeh nog scherpe kritiek geuit op de normalisering van de diplomatieke banden tussen Israël en Marokko.

De reden voor deze onverwachte stap van de Hamas-leiding is het feit dat Koning Mohammed VI de voorzitter is van het Al Quds-comité en dat Marokko de Palestijnse zaak altijd heeft gesteund. Na de aankondiging in december 2020 dat Marokko de diplomatieke betrekkingen met Israël zou gaan normaliseren heeft de Koning tevens verklaard dat "de tweestatenoplossing en de onderhandelingen tussen de Palestijnse en Israëlische partijen de enige manieren zijn om tot een definitieve, duurzame en alomvattende oplossing voor dit conflict te komen". Een boodschap die Mohammed VI nog eens heeft herhaald in zijn felicitatieboodschap aan de nieuwe Israëlische premier, Naftali Bennett.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team