Zoeken

Geen excuses voor Hassan die voor ogen zoontje door Haagse politie werd mishandeld

9 juni 2021 - 12:40 - Marokko

©

De 30-jarige Hassan kreeg uiteindelijk toch nog excuses voor zijn onterechte aanhouding. Hij werd begin februari door undercoveragenten neergeslagen en opgepakt in het stadhuis in Den Haag omdat hij niet zou lijken op de 10 jaar oude foto op zijn rijbewijs. Hij kreeg echter geen verontschuldigingen voor het feit dat zijn zoontje van 2 jaar oud alles zag gebeuren, noch voor de hardhandigheid tijdens de aanhouding.

Op 2 februari rond 15.00 uur werd Hassan opgepakt in het Haagse stadhuis, hij kwam zijn nieuwe rijbewijs ophalen en had zijn zoontje bij zich. Voordat hij besefte wat er aan de hand was, lag hij geboeid op de vloer en werd hij verdacht van identiteitsfraude. Hassan had net zijn nieuwe rijbewijs in ontvangst genomen toen hij undercoveragenten zag staan. "Identiteitsfraude. Hoofd naar beneden en handen uit je zakken!", riepen ze. Hij werd daarna samen met zijn zoontje naar het politiebureau gebracht.

Het AD schrijft dat Arjen Kapteijns van GroenLinks toen al vond dat de aanpak van Hassan in het stadhuis "buitenpro­por­ti­o­neel was, zeker in het bijzijn van zijn 2-jarige zoontje." Kapteijns, maar later ook nog Tahsin Çetinkaya van Islam Democraten, stelden daarom namens hun partijen vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het college kwam afgelopen week eindelijk met antwoorden. Zo leggen ze uit dat er na een geautomatiseerde fotovergelijking van de Rijksdienst voor het Wegverkeer, een vermoeden van identiteitsfraude was ontstaan. "Daarna is de foto, volgens standaardprocedure, meerdere keren handmatig en/of geautomatiseerd onderzocht door specialisten van de gemeente en van de Koninklijke Marechaussee. De uitkomst was, dat de bevindingen correct waren. Vervolgens heeft de gemeente de Koninklijke Marechaussee gevraagd ook een oordeel te vellen over deze zaak. In hun rapport stelden zij dat de persoon op de foto en de persoon op het oude rijbewijs, 100 procent niet dezelfde persoon waren."

Lees ook: Hassan onterecht aangehouden omdat hij niet op 10 jaar oude foto leek

Hassan werd vijf uur lang zonder kleren in de cel vastgehouden en ondervraagd. De vader van Hassan kwam zijn kleinkind ophalen en had ook het paspoort van Hassan meegenomen. Daaruit bleek dat er geen sprake van identiteitsfraude was. Hassan werd om 21.15 uur vrijgelaten. Het is niet helemaal helder waarom Hassan uit de kleren moest op het bureau. Het college beweert dat het vanuit veiligheidsoverwegingen is. Hassan werd schriftelijk door het OM in het gelijk gesteld, maar hij diende ook nog een klacht in over de gang van zaken bij onder meer de politie en de gemeente Den Haag. Pas op 16 maart, na vragen van de twee partijen over de zaak, ging iemand namens het college met hem in gesprek. "In dit gesprek is toegelicht waarom er een verdenking was en zijn excuses aangeboden voor de ervaring die Hassan heeft gehad bij de gemeente."

De politie zegt dat de aanhouding er kwam na een aangifte tegen Hassan. Het daaropvolgende onderzoek gaf ook voldoende aanleiding voor een arrestatie. Daarom kan hij volgens hen ook geen excuses verwachten van het korps. Verder zegt de politie ook nog dat de aanwezigheid van kinderen bij een aanhouding "niet de gewenste situatie is, en tegelijk geen reden is van een aanhouding af te zien." Het college noemt de hardhandige aanhouding "een rechtmatige en proportionele aanhouding". "Indien iemand het niet eens is met de wijze waarop een klacht door de politie is afgehandeld, staat de weg naar de Nationale Ombudsman open", luidt de reactie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team