Zoeken

Fatima uit Enschede kwam onterecht als dief in beeld

12 april 2021 - 17:00 - Wereld

©

Fatima L’Bouhdidi uit Enschede werd eind vorig jaar door haar zus gebeld met het bericht dat ze in het programma ’Onder de Loep’ op RTV Oost was verschenen. Ze werd gezocht naar aanleiding van een diefstal die ze zou hebben gepleegd. Inmiddels hebben de politie en het Openbaar Ministerie excuses aangeboden voor de fout die ze maakten, maar de bank die verantwoordelijk was voor het bezorgen van de beelden liet lang niets van zich horen.

De beschuldiging van diefstal kwam heel hard aan en kwam ook nog eens tijdens een kwetsbaar moment. "Ik was herstellende van een opname in het ziekenhuis. Stress moest ik zoveel mogelijk vermijden. Dat lukte natuurlijk niet na dat telefoontje. Ik was compleet in paniek. Uiteindelijk heb ik 112 gebeld. Ik heb geschreeuwd en van alles en nog wat gezegd en geroepen. Ik was helemaal gek aan het worden".

De vriendelijk 112-agente die reageerde om het telefoontje van Fatima, vroeg of er iemand bij haar in de buurt was. Ze hoorde dat ze overstuur was en stuurde collega’s naar haar appartement. Deze agenten slaagden erin om haar rustig te krijgen en keken daarna samen naar de gepubliceerde beelden. De agenten hadden snel door dat Fatima ten onrechte in beeld is gebracht en zorgden ervoor dat de redactie van ’Onder de Loep’ het beeldmateriaal offline haalde.

Maar de vraag naar hoe dit kon gebeuren bleef Fatima achtervolgen. Een paar dagen later belde ze opnieuw met de politie. "De rechercheur die ik aan de telefoon kreeg, zei doodleuk dat ik nog steeds verdachte was in de zaak. Ik was aan het huilen, maar dat sloeg om in woede, in totale gekte. Ik kon niet geloven wat ik hoorde. Ik was verdachte in een zaak en ik moest naar het bureau komen voor een verhoor samen met een advocaat. Ik was immers verdachte. Mijn zwager belde naar advocaat Hans Speijdel en hoewel hij niet met me mee kon gaan naar het bureau, was hij wel beschikbaar als de boel daar uit de hand zou lopen", zegt Fatima L’Bouhdidi aan RTV Oost.

Op het politiebureau zegt een rechercheur dat ze nog steeds van de diefstal wordt beschuldigd. Toen ze samen de beelden bekeken zagen ze op één daarvan duidelijk dat Fatima geen 3000 euro maar een tientje pinde. "Chantal Westerhoff (woordvoerder politie Oost-Nederland, red.) maakte namens de politie en jullie programma excuses. Ik kreeg een kaart en een mooie bos bloemen. Ook het Openbaar Ministerie maakte haar excuses. De officier van justitie kwam daarvoor speciaal bij mij op bezoek. Ze had bonbons bij zich en een officiële brief waarin stond dat ik onterecht als verdachte in beeld ben gebracht."

Tot grote teleurstelling van Fatima bleef de SNS-bank in alle talen zwijgen over het aanleveren van die foutieve beelden. Na contact met RTV Oost laat de bank toch iets van zich horen. "Vanuit SNS vinden we het bijzonder vervelend voor de persoon in kwestie die als gevolg van verkeerde beelden ten onrechte in beeld is gebracht. Verontschuldigingen zijn hierin zeker op zijn plaats. En deze willen we ook vanuit SNS graag overbrengen. Nadat we via RTV Oost hiervan op de hoogte zijn gesteld, zijn we direct gaan onderzoeken hoe dit heeft kunnen ontstaan. De oorzaak was gelegen in een technische storing waardoor er mogelijk een tijdsvertraging is opgetreden."

Bladna.nl