Zoeken

Hassan onterecht aangehouden omdat hij niet op 10 jaar oude foto leek

15 maart 2021 - 14:20 - Wereld

©

De 30-jarige Hassan werd vorige maand, toen hij zijn nieuwe rijbewijs wilde ophalen in het stadhuis in Den Haag, aangehouden door tien undercoveragenten omdat hij niet meer op zijn oude rijbewijs-foto lijkt.

Hassan had zijn oude rijbewijs en een nieuwe pasfoto een week eerder afgeleverd bij de gemeente. Hij kreeg een afspraak op 2 februari om 15.00 uur, om zijn nieuwe rijbewijs op te halen. Toen hij nietsvermoedend met zijn 2-jarige zoontje naar het stadhuis ging, zag hij plotseling tien undercoveragenten staan. De agenten vertelden hem dat hij verdacht werd van identiteitsfraude. Hassan werd geboeid naar het politiebureau gebracht, waar hij urenlang met enkel zijn onderbroek aan werd vastgehouden.

"Meneer is aangehouden op last van een officier van justitie omdat bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer het vermoeden van ID-fraude was ontstaan. Hij is samen met zijn zoon naar het politiebureau vervoerd, ze zaten samen in één politieauto", legt de politie uit aan het AD. "Zijn zoon is op het bureau opgevangen door een agente." De vader van Hassan kwam het paspoort van zijn zoon brengen en nam zijn kleinzoon mee naar huis. De vingerafdrukken van Hassan werden afgenomen, zijn paspoort werd grondig gecontroleerd en hij werd uitgebreid verhoord. Ruim zes uur na de aanhouding, om 21.15 uur, zei de politie dat alles in orde was en mocht hij gaan.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks is boos over de aanhouding. Volgens hem heeft Hassan geen strafblad en hield hij zich aan de instructies van de politie. "De wijze waarop Hassan in ons stadhuis is aangepakt is buitenproportioneel, zeker in het bijzijn van zijn 2-jarige zoontje", aldus de fractievoorzitter. "De politie is zonder enige vorm van bewijs meteen van een misdrijf uitgegaan terwijl een gesprek met Hassan had volstaan. Wij zijn erg benieuwd naar de rol die de gemeente hierbij gespeeld heeft."

Bladna.nl