Zoeken

Marokkaanse autoriteiten zitten waterdieven op de hielen

28 november 2022 - 14:00 - Marokko

©

In Marokko zijn sommige landbouwers zeer creatief om in tijden van waterschaarste de beperkende maatregelen te omzeilen. Ze zetten een systeem op om water op te vangen, om te leiden of af te tappen. De autoriteiten zijn een strijd begonnen om deze wantoestanden te beteugelen.

Eigenaars van grote landbouwbedrijven die ondanks talrijke bevelen van de autoriteiten de rivieren en hun zijrivieren hebben geëxploiteerd, worden opgespoord. Er is momenteel een strijd gaande in verschillende Marokkaanse regio’s, omdat verschillende wadi’s al zijn opgedroogd, meldt het dagblad Assabah.

Lees ook: Marokko: maatregelen tegen waterschaarste

Volgens dezelfde bron hebben lokale autoriteiten en diensten voor waterbeheer de Wadi Oum Er Rbia, een van de illegaal gebruikte waterbronnen, bezocht. Hier wordt water gepompt zonder vergunning of licentie, maar ook zonder één dirham te betalen. Tijdens een inval werden barakken vernield waarin pompen en waterkanonnen waren verstopt die boeren gebruiken om hun akkers te irrigeren.

Lees ook: Marokko bij landen met grootste waterschaarste in 2040

Volgens het dagblad wordt 30-40 % van de watervoorraden aangetast door waterdiefstal. Samen met het graven van putten en het afdammen van rivieren leidt de overexploitatie van grondwater tot een aanzienlijke aantasting van de natuurlijke habitat. De schade aan mensen, dieren en planten is aanzienlijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team