Zoeken

Watersnelweg: Marokko’s oplossing voor waterstress

20 februari 2024 - 16:00 - Marokko

©

Om de ernstige droogte, waterstress en lage regenval te bestrijden, die al meer dan vier jaar aanhouden, wil Marokko een watersnelweg aanleggen. Deze pijpleiding moet het Oued El Makhzen-stuwmeer verbinden met de haven van El Boughaz Fadil in Tanger om de regio van drinkwater te voorzien.

Eerder realiseerden de Marokkaanse autoriteiten al met succes een watersnelweg tussen de rivier Sebou en het Bouregreg-bekken. Nu wordt ook overwogen om het Oued El Makhzen-stuwmeer verbinden met de haven van El Boughaz Fadil om de waterschaarste in de regio Tanger te verlichten, meldt Rue20.

Lees ook: Dorpen in Chefchaouen al dagen zonder water en stroom

Verschillende ministeries en regionale autoriteiten nemen maatregelen om de bevolking van drinkwater te voorzien. Het ministerie van Landbouw is al begonnen met een spoedproject om verschillende bassins te verbinden. De regering heeft ook de bouw en renovatie van ontziltingsinstallaties aangekondigd, waarvan sommige op zonne-energie zullen werken.

Er worden ook moderne irrigatiesystemen ingevoerd om het waterverbruik te rationaliseren. Tevens wordt er gewerkt aan een nationaal hydrografisch plan, waarbij alle waterbronnen in kaart worden gebracht om de steden van het koninkrijk te voorzien van water, met prioriteit voor de gebieden met de grootste nood. De autoriteiten van de regio Tanger verzekeren dat de werkzaamheden aan de ontziltingsinstallatie van Tanger vanwege de urgentie snel van start zullen gaan.

Lees ook: Marokko: mensen beginnen water te stelen

In het kader van een alomvattend plan voor 2020-2050 heeft Marokko onlangs 383 miljard dirham toegewezen aan de verbetering van de binnenlandse en landbouwhydraulische infrastructuur. Het programma, dat gericht is op het verbeteren van de kwaliteit van drinkwater, voorziet in de bouw van een ontziltingsinstallatie aan de Atlantische kust en een waterzuiveringsinstallatie aan de Middellandse Zeekust.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team