Zoeken

Boring waterputten in Marrakech: buitenlanders bevoorrecht?

11 februari 2024 - 12:00 - Marokko

©

In de omgeving van Oulad Hassoune, nabij Marrakech, zouden buitenlanders zonder de vereiste vergunningen waterputten geboord hebben op hun recent aangekochte boerderijen.

Deze praktijken zijn aan de kaak gesteld door een mensenrechtenorganisatie uit de regio Marrakech-Safi, die de aandacht hierop heeft gevestigd middels een persbericht dat is opgepikt door het lokale nieuwsplatform Kech24. Volgens de organisatie heeft deze actie voor verontwaardiging gezorgd onder de lokale bevolking, die al ernstig lijdt onder de gevolgen van een strenge droogte en een algemeen watertekort in Marokko.

Lees ook: Marokko: mensen beginnen water te stelen

Deze kwestie komt op een moment dat Marokko kampt met een ernstig waterprobleem, waardoor de autoriteiten genoodzaakt waren drastische maatregelen te nemen. Zo heeft de gouverneur van de regio Marrakech-Safi, samen met de prefect van Marrakech, Farid Chourak, besloten om hamams en autowasstations te sluiten als onderdeel van een strategie om het waterverbruik te beperken. Deze maatregelen zijn bedoeld om het watergebruik te rationaliseren en de watervoorraad te beschermen.

Lees ook: Marokkaanse autoriteiten vernietigingen watermeloenvelden

De mensenrechtenorganisatie heeft in haar communicatie een oproep gedaan aan de regionale autoriteiten om het boren van putten voor privédoeleinden te verbieden, in een poging om de waterbronnen van de gemeenschap te beschermen.

Bladna.nl