Zoeken

Gevolgen internationale prijsstijgingen zullen hard inhakken in Marokko

29 mei 2022 - 11:40 - Economie

©

Marokko zal zwaar getroffen worden door de stijgende voedselprijzen op de internationale markt. Toch zal het koninkrijk volgens de Oxford Economics Group één van de meest stabiele landen blijven van het continent.

De inflatie zal zwaardere gevolgen hebben voor de consumentenprijzen in Afrika, dan in geavanceerde economieën, waar Marokko bijhoort, aldus een recente rapport van de onderneming. De groep merkt ook op dat de voedselprijzen al twee jaar lang een stijgende trend vertonen, en dat de oorlog in Oekraïne deze trend heeft versterkt en de kosten van grondstoffen over de hele wereld verder heeft opgedreven.

Lees ook: Marokko: productgebonden subsidies exploderen

Wat de werkgelegenheid betreft bevindt Marokko zich wel tot de landen met een hoge werkloosheid op het continent. Dat zorgt voor een omgeving die gevoelig is voor turbulentie, aangezien het besteedbaar inkomen daalt en regeringen zich genoodzaakt zien om uitzonderlijke maatregelen te nemen om de gevolgen voor burgers te verzachten, aldus het verslag.

De maatregelen omvatten financiële hulp aan de meest kwetsbare Marokkanen en een verhoging van het minimumloon, dat momenteel is vastgesteld op 2638 dirham, buiten de landbouwsector. Eind maart bereikte de inflatie in het koninkrijk een record van 5,2%, wat lager is dan in andere landen zoals Egypte (10,5%), aldus het rapport.

Lees ook: Marokko zoekt tarwe op internationale markten

Volgens Oxford Economics Group behoort Marokko tot de landen die meer tarwe zullen moeten invoeren voor het landbouwseizoen 2022-2023. Het koninkrijk blijft wel één van de meest stabiele landen op het continent, maar Marokkaanse huishoudens staan onder een financiële druk die kan leiden tot protesten tegen de hoge kosten van levensonderhoud, waarschuwt het rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team