Zoeken

Geruchten over Marokkaanse militaire vluchten naar Gran Canaria ontkracht

7 februari 2021 - 20:00 - Marokko

©

Op sociale media wordt informatie gedeeld waaruit zou blijken dat er Marokkaanse militaire vluchten over het Spaanse luchtruim zijn gevlogen om te landen op de Canarische Eilanden.

De informatie die wordt gedeeld op Facebook en Twitter is afkomstig van de website Flightradar24. Volgens de website zijn er op 23 december 2020 en 20 januari 2021 verschillende vluchten uitgevoerd met Hercules toestellen van de Marokkaanse luchtmacht tussen Casablanca, Gran Canaria en Laayoune. De vluchten stonden naar verluidt in Marokko geregistreerd als commerciële vluchten van Royal Air Maroc. Ook zouden de vliegtuigen die de vluchten in december en januari hebben uitgevoerd dezelfde registratienummers hebben gehad.

Na navraag door de website El Closure Digital naar de kwestie bij de luchthaven van Gran Canaria, werd ontkend dat het zou gaan om militaire vliegtuigen. Volgens de autoriteiten van de luchthaven ging het simpelweg om een registratiefout in het Marokkaanse luchtvaartsysteem.

Het Spaanse luchtvaartagentschap AENA bevestigt dat er op de data die zijn genoemd door Flightradar24 vluchten van Royal Air Maroc naar het vliegveld van Gran Canaria zijn uitgevoerd. Volgens het agentschap "verschijnen er geen Marokkaanse militaire vliegtuigen tussen de vluchten die zijn geland of opgestegen vanaf het vliegveld van Gran Canaria". Inmiddels hebben functionarissen van Flightradar24 toegegeven dat de fout is voortgekomen uit hun eigen systemen.

In augustus 2020 circuleerden er op Twitter en Facebook berichten over Marokkaanse F-16 toestellen die door het Spaanse leger waren onderschept en waren gedwongen om terug te keren naar het Marokkaanse luchtruim. Ook deze informatie bleek achteraf niet te kloppen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team