Zoeken

Said (17) zit vast in vreemdelingencentrum op Gran Canaria

7 maart 2021 - 10:40 - Wereld

©

Said, een Marokkaanse jongen van 17 jaar, verblijft in het centrum voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in Ayagaures sedert zijn aankomst op Gran Canaria in oktober vorig jaar. Hij wacht op een evaluatie van zijn leeftijd om te worden overgebracht naar een centrum voor volwassenen.

Said is aan zijn lot overgelaten. Hij weet niet wat er met hem zal gebeuren en vreest dat de autoriteiten hem naar Marokko zullen terugsturen. Hij heeft geen bewijs dat hij minderjarig is, ook al zegt hij 17 jaar oud te zijn. Voorlopig kan hij niet worden overgebracht naar een opvangcentrum voor volwassenen waar hij vrij in en uit kan gaan, en kan hij evenmin naar school.

Said is mager en lijkt een kwetsbare fysiek te hebben die in contrast staat met het harde werk dat hij heeft moeten verzetten om te overleven. Moe van het miserabele en uitzichtloze leven dat hij met zijn familie in Tetouan leidde, besloot hij op 15-jarige leeftijd op avontuur te gaan in Dakhla. Daar vestigde hij zich op het strand, bouwde een hut en ging, samen met andere kinderen in zijn situatie, vissen. Tot de dag dat de politie hen uit het gebied kwam zetten en hun geïmproviseerde huizen vernielde.

Toen hij dakloos werd nam een familielid hem thuis en werkte hij dag en nacht om rond te komen. Een moeilijke periode die hij zich liever niet herinnert. "Marokko is een land met veel rijkdom, maar er is overal corruptie. Je kunt niet eens een ID krijgen zonder te betalen. Als je geen geld hebt, ben je niemand," zegt hij tegen Huffpost.

Said wil maar één ding, "in vrede leven en een normale baan hebben". Maar hij weet niet wat hij moet doen. Hij denkt dat hij misschien naar Almería gaat om sinaasappels te plukken met zijn oudere broer. Hij is er in ieder geval niet zeker van dat hij ooit naar Marokko zal terugkeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team