Zoeken

Gendergelijkheid, een "Europeanisering" van Marokko

21 februari 2024 - 22:00 - Marokko

©

De voormalige Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane heeft in een toespraak in Marrakech controversiële uitspraken gedaan over gendergelijkheid en kindhuwelijken.

Abdelilah Benkirane bekritiseerde een Franse minister voor haar standpunten over de rol van de vader in het gezin en stelde dat voorstanders van gendergelijkheid Marokko willen "Europeaniseren".

Lees ook: Abdelilah Benkirane valt Abdellatif Ouahbi aan over hervorming Moudawana

De PJD-leider beweerde dat "degenen die gelijkheid tussen mannen en vrouwen promoten, de Marokkanen in Europeanen willen veranderen en seksuele relaties tussen echtgenoten willen afschaffen." Hij voegde toe dat "deze koppels elk voor zich zijn gaan leven en hun problemen oplossen met pornografie en individueel plezier."

De voormalige premier stelde ook vraagtekens bij de wet die het huwelijk van minderjarigen verbiedt. Hij argumenteerde dat de moeilijke levensomstandigheden in plattelandsgebieden zulke huwelijken kunnen rechtvaardigen. Hij haalde het voorbeeld aan van een meisje dat dreigde zelfmoord te plegen als ze niet kon trouwen met de man van wie ze hield.

Benkirane bekritiseerde ook de tegenstrijdigheid tussen de promotie van consensuele seks en het verbod op kindhuwelijken. Hij vergeleek de situatie in Marokko met die in Frankrijk, waar volgens hem elke anderhalve dag een vrouw wordt vermoord door haar partner.

Lees ook: Hervorming familierecht: Abdelilah Benkirane hekelt Marokkaanse feministen

Het is niet de eerste keer dat Abdelilah Benkirane zich tegen gendergelijkheid verzet. In december vorig jaar verklaarde hij dat vrouwen de "echte verliezers" zijn van gelijkheid en dat het Europese model hiervan het bewijs is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team