Zoeken

Hervorming familierecht in Marokko: Abdelilah Benkirane dreigt met acties

22 februari 2023 - 12:00 - Marokko

©

PJD secretaris-generaal Abdelilah Benkirane heeft het debat over de hervorming van de Moudawana en het Wetboek van Strafrecht in Marokko heropend. Hij belooft krachtige acties als de minister van Justitie wijzigingen invoert die de eenheid van het gezin aantasten.

Nu er stemmen opgaan om het Wetboek van Strafrecht en de Moudawana (familiewetboek) te hervormen, dreigt Abdelilah Benkirane grote demonstraties te organiseren tegen het beleid van minister Abdellatif Ouahbi van Justitie. De PJD-leider vindt dat de regering niet moet toegeven aan de druk van degenen die "de gezinseenheid" willen vernietigen, meldt het dagblad Assabah.

Lees ook: PJD weigert Israël te verwelkomen op Néguev-top in Marokko

Benkirane vraagt Laftit om ook "te luisteren naar andere meningen en naar degenen die het niet eens zijn met zijn visie, in plaats van aan vrouwenorganisaties te vragen om hem te steunen bij de realisatie van de plannen die hij persoonlijk nastreeft". De terughoudendheid van Benkirane is vooral gericht tegen het "homohuwelijk". Hij ziet dat als "de belangrijkste factor die volkeren met uitsterven bedreigt door het stoppen van de voortplanting en de bevolkingsgroei".

De secretaris-generaal van de PJD weigert ook "de individuele vrijheden van mensen te omarmen en roept zijn partijleden op tot een intellectuele confrontatie met modernisten over kwesties zoals de decriminalisering van consensuele seksuele relaties tussen volwassenen". De Koning, vervolgt Benkirane, "is de scheidsrechter die tussenbeide komt om het politieke en sociale evenwicht te garanderen, door altijd de kant van zijn volk te kiezen".

Lees ook: Abdelilah Benkirane valt Aziz Akhannouch aan

Koning Mohammed VI heeft in zijn toespraak ter gelegenheid van de viering van de Troondag opgeroepen tot "een rechtvaardige en doortastende hervorming van het familierecht", om vrouwen de kans te geven om hun rol in de samenleving ten volle op te nemen. Volgens de vorst "gaat het er niet om vrouwen gratis privileges te verlenen, maar om hen in staat te stellen van de meest legitieme rechten te genieten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team