Zoeken

Marokkaans geworden zanger Faudel spot met Algerijnse president

31 maart 2023 - 09:00 - Cultuur

©

De Frans-Algerijnse rai-zanger en acteur, Faudel, verkreeg in 2011 de Marokkaanse nationaliteit. Hij veroorzaakte een sociale-mediastorm in Algerije, nadat hij in een interview de spot had gedreven met de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune.

Het begon allemaal met een vraag van een journalist van het Marokkaanse radiostation Aswat tijdens een interview met Faudel: "Als ik je een drietal tot vijf minuten zou geven met de Algerijnse president, wat zou je dan tegen hem zeggen?". De zanger antwoordde: "Kom een glaasje thee drinken in Marokko. Ik zou hem verwelkomen en meenemen voor een motorrit."

Lees ook: Faudel zegt waarom hij naar Marokko is verhuisd

Dit antwoord schokte het web. Volgens sommige Algerijnse internetgebruikers toont het een gebrek aan respect voor Abdelmadjid Tebboune in het bijzonder en voor Algerije in het algemeen. Anderen spraken van verraad en riepen op tot een boycot van zijn muziek. Faudel heeft sinds 2011 de Marokkaanse nationaliteit. Hij heeft een sterke liefde voor Marokko en een grote waardering voor Koning Mohammed VI. "Iedereen weet dat ik van Marokko hou en dat ik vroeger mijn vakanties in het koninkrijk doorbracht".

Lees ook: Faudel vindt karikatuur Koning Mohammed VI niet kunnen

"Op een dag ontmoette ik Zijne Majesteit (in het kader van de campagne met Najat Aatabou, ’Mrahba bikoem fi bladkom - Welkom in uw land’). Het was een eer voor mij, als Algerijn kreeg ik de kans om voor Zijne Majesteit te zingen. Op een dag kreeg ik een telefoontje met de vraag of ik de Marokkaanse nationaliteit zou willen hebben. Ik was erg blij en antwoordde dat ik dat met plezier wilde. Ik verkreeg het in 2011", vertelde Faudel in 2019 tijdens een lang interview met de website Alyaoum24.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team