Zoeken

Geldtransfers: Guterres prijst inspanningen wereld-Marokkanen tijdens coronacrisis

19 juni 2021 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In 2020, toen de gezondheidscrisis op haar hoogtepunt was en de economie en sociale relaties plat waren gelegd, toonde de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland zich vastbesloten om haar naasten en familie in Marokko te helpen door hen geld toe te sturen. "Dit gebaar is een groot offer", zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres woensdag ter gelegenheid van de Internationale dag van de geldovermaking door migranten aan hun gezinsleden. Hij riep landen ook op om deze uitzonderlijke werknemers te blijven steunen.

Tegen alle verwachtingen in hebben de overmakingen van de Marokkaanse diaspora naar Marokko stand gehouden tijdens de coronacrisis, ook al zijn deze overmakingen enigszins gedaald. Daar zijn verschillende redenen voor, aldus de VN-baas. "Migranten stellen de behoeften van hun familie voorop, verminderen hun persoonlijke consumptie en putten uit hun spaargeld." Zo zijn volgens gegevens van de Wereldbank de geldovermakingen van migranten naar lage- en middeninkomenslanden in 2020 met slechts 1,6% gedaald ten opzichte van 2019, tot 540 miljard dollar.

Lees ook: Forse stijging van geldtransfers wereld-Marokkanen uitgelegd

De tweede reden houdt verband met veranderingen in het gedrag van migranten en leden van de diaspora in 2020. Het Internationaal Fonds voor Agrarische Ontwikkeling (IFAD) heeft erop gewezen dat zij en hun gezinnen zich zeer snel hebben aangepast aan de digitale technologieën. Door de digitalisering van de overmakingen zijn de telefonische overmakingen in 2020 bijvoorbeeld met 65% gestegen. Meer dan 200 miljoen gemigreerde werknemers maken geld over naar meer dan 800 miljoen familieleden in hun thuisland. De overmakingsstromen zijn drie keer groter dan de officiële ontwikkelingssteun in het buitenland.

In die zin moeten de inspanningen worden voortgezet om migranten die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de pandemie, bij te staan en te beschermen, voegde Guterres eraan toe, waarbij hij opmerkte dat "het voor de gezondheid en de veiligheid van iedereen van essentieel belang is dat we ervoor zorgen dat alle migranten, ongeacht hun legale immigratiestatus, worden opgenomen in de plannen om corona-vaccins beschikbaar te maken. Ook moeten de overdrachtskosten verder worden verlaagd, overeenkomstig de ontwikkelingsagenda voor 2015 – 2030 en moet de financiële inclusie van migranten en hun gezinnen, met name in arme plattelandsgebieden, worden vergemakkelijkt. Het Wereld Pact voor veilige, ordelijke en regelmatige migratie biedt immers een eengemaakt kader voor dergelijke acties", concludeerde de secretaris-generaal van de VN.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team