Zoeken

Sterke stijging geldoverdrachten Marokkaanse diaspora uitgelegd

17 september 2021 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De overmakingen van wereld-Marokkanen zijn, met name in Europa, met 46% gestegen aan het einde van de maand juli 2021. Deskundigen op dit gebied voorspelden juist een sterke daling als gevolg van de coronascrisis in de gastlanden van de Marokkaanse diaspora.

De ontwikkeling in de geldoverdrachten van Marokkanen in het buitenland hebben sinds het begin van de pandemie de deskundigen, economen en financiële autoriteiten in Marokko verrast. Die hadden juist een daling voorspeld in de overmakingen van de Marokkaanse diaspora. Volgens gegevens van de Marokkaanse dienst voor deviezen zijn de overmakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen in 2020 met 4,5% gestegen tot 68,2 miljard dirham, tegen 65 miljard dirham in 2017 en 2019.

Lees ook: Sterke toename geldtransfers wereld-Marokkanen verwacht in 2021

De verrassende groei zou het gevolg zijn van solidariteit van wereld-Marokkanen met hun familie in Marokko tijdens de coronacrisis, verklaren deskundigen van de Marokkaanse dienst voor deviezen, het ministerie van Financiën en Bank Al Maghrib. De opwaartse trend in de geldoverdrachten van in het buitenland wonende Marokkanen heeft zich in 2021 voortgezet, met een stijging van 45,6% eind juli, een nooit eerder bereikt niveau. Tijdens de zeven eerste maanden van het jaar hebben de overmakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen al 54 miljard dirham bereikt, of 80% van de totale overmakingen voor het jaar 2020, aldus Media24.

"Volgens de laatste editie van de Migration and Development Briefing Note van de Wereldbank, die gepubliceerd werd in mei 2021, zijn de overmakingen van de Marokkaanse diaspora per regio in 2020 gestegen met 6,5% voor Latijns-Amerikaanse en de Caribische eilanden, 5,2% voor Zuid-Aziatische landen en 2,3% voor landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De overmakingen zijn in 2020 met respectievelijk 18% en 17% gestegen voor Bangladesh en Pakistan en ook de overmakingen uit Mexico zijn in dezelfde periode met 10% toegenomen", aldus de Marokkaanse dienst voor deviezen, die opmerkt dat deze tendens wereldwijd is.

Lees ook: Geldtransfers: Guterres prijst inspanningen wereld-Marokkanen tijdens coronacrisis

Maar "de duurzaamheid van de geldovermakingen door migranten kan ook grotendeels worden verklaard door budgettaire steunmaatregelen voor huishoudens en bedrijven in de gastlanden, met name in Europa. Die steun heeft bijgedragen tot een gunstigere economische situatie", aldus dezelfde bron. In Frankrijk zijn de overmakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen in 2020 met 5,8% gestegen, dat wil zeggen 1,3 miljard dirham meer dan in 2019. Dezelfde tendens werd waargenomen in Spanje en Italië, waar de overdrachten in dezelfde periode met 9,8% en 6,5% toenamen. De overmakingen uit de Verenigde Arabische Emiraten daarentegen zijn met 3,1% gedaald.

Iñigo Moré, docent aan Berkeley en oprichter van Remesas.org, een organisatie die de ontwikkeling van geldoverdrachten over de hele wereld volgt, deelt de uitleg van het wisselkantoor. Maar hij gelooft dat solidariteit niet de enige verklaring voor deze trend kan zijn. "Solidariteit bestaat natuurlijk, en zal blijven bestaan. Dat valt niet te ontkennen, het ligt zelfs aan de oorsprong van de transfers. Maar dit effect is geen verklaring van de sterke stijging in 2020 en vooral in 2021," zegt hij. Volgens hem is de stijging slechts de weerspiegeling van een reeds bestaande realiteit die niet in de officiële statistieken tot uitdrukking komt.

Lees ook: Geldtransfers diaspora meevaller voor Marokkaanse huishoudens

"Vroeger kon een wereld-Marokkaan op elk moment van het jaar naar het land komen met geld en een deel daarvan bij zijn familie achterlaten. Dit werd niet geteld als een overschrijving. Maar met het sluiten van de grenzen en de reisbeperkingen, is deze stroom door omstandigheden formeel geworden, vandaar de sterke progressie die we vandaag in de cijfers zien," zegt de deskundige. Hij verwachtte een vertraging van de opwaartse trend vanaf september 2020. "Inderdaad, dat was mijn voorspelling. Maar we worden geconfronteerd met een nieuwe situatie die al onze voorspellingsmodellen op hun kop zet. Vandaag moeten wij de factor formaliteit integreren en ook rekening houden met de rentevoeten en de wisselkoers, die eveneens belangrijke factoren zijn", voegt hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team