Zoeken

Geldoverdrachten wereld-Marokkanen kostbare hulp voor staat en gezinnen

2 september 2021 - 10:40 - Marokkanen in het buitenland

©

In 10 jaar tijd hebben de overmakingen van in het buitenland wonende Marokkanen een gemiddelde van 62 miljard dirham bereikt. Deze drempel werd in 2020 nog eens ruimschoots overschreden, en dit ondanks de coronacrisis. Bijna 80% van deze geldoverschrijvingen zijn bestemd om familieleden in Marokko te steunen.

Velen dachten dat de pandemie de geldoverdrachten van Marokkanen die in het buitenland wonen zou afremmen. Maar de Marokkaanse diaspora is tegen alle verwachtingen in steun blijven verlenen, door bij te blijven dragen aan de opbouw van hun land van oorsprong, maar ook door het helpen van hun familieleden.

Lees ook: Geldtransfers: Guterres prijst inspanningen wereld-Marokkanen tijdens coronacrisis

"De Marokkaanse diaspora vangt sociale schokken op door geld over te maken naar de familie in het land van herkomst en vormt zo een soort van sociale zekerheid in het koninkrijk. Volgens Les Inspirations Eco, is "bijna 80% van het geld dat de 5 miljoen in het buitenland wonende Marokkanen elk jaar naar Marokko sturen, een vorm van gezinshulp".

Volgens het dagblad bedroegen de overmakingen van wereld-Marokkanen in 2020 zo’n 68,19 miljard dirham. Dit is een stijging van 4,9% ten opzichte van 2019 en dit ondanks de coronacrisis. Door deze consistentie in de overdrachten behoren ze tot de "belangrijkste bijdragers aan de deviezenreserves van het land".

Lees ook: Forse stijging van geldtransfers wereld-Marokkanen uitgelegd

De overdrachten zijn ook een echte verlichting voor de banken in termen van beschikbaarheid van liquiditeiten. Zij helpen hen tevens om hun klantenkring te behouden en nieuwe potentiële klanten aan te trekken. "Vorig jaar vertegenwoordigden de deposito’s van Marokkanen die in het buitenland wonen 19% van het totaal, d.w.z. 189,5 miljard dirham, een stijging van 2,6% ondanks het effect van de coronacrisis", aldus de krant. De bankgroepen AWB, BCP en Bank of Africa concurreren met elkaar om dit cliënteel aan te trekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team