Zoeken

De geheimen van de Marokkaanse grondwet

6 september 2012 - 10:30 - Marokko

©

"De ontwerp-grondwet voorgelegd aan Koning Mohammed VI, is niet dezelfde als degene die via referendum werd gestemd. Ook is de Grondwet waarop de Marokkanen hebben gestemd niet dezelfde als die gepubliceerd in het Staatsblad". Dat vertelde Mohamed Tozy, lid van de Commissie voor de hervorming van de Marokkaanse grondwet.

"De Arabische versie van de Grondwet verschilt ook van de Franse versie, vooral wat betreft het lexicon. De referentie blijft uiteraard de Arabische versie van de grondwet", aldus Tozy tijdens een recente meeting van Transparency Marokko in Rabat.

Zelfs de methode gebruikt om de nieuwe grondwet op te stellen, was het onderwerp van talrijke onderhandelingen tussen de leden van de Commissie. De verschillende ideologische overtuigingen leidden er zelfs toe dat sommige leden het woord "Koning" niet durfden uit te spreken zonder "Zijne Majesteit" ervoor te vermelden.

Mohamed Tozy leek ook ontevreden over de uitvoering van de Grondwet, met name door regeringshoofd Abdelilah Benkirane, die volgens hem geen gebruik maakt van de ruime bevoegdheden dat de tekst hem toekent.

Om af te sluiten meent Mohamed Tozy dat de vele vragen naar een nieuwe grondwet in feite de onderontwikkeling weerspiegelen van de Marokkaanse samenleving.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team