Zoeken

Gegevens van miljoenen moslims verkocht aan Amerikaanse leger

21 november 2020 - 14:20 - Wereld

©

De populaire applicatie Muslim Pro wordt beschuldigd van het verkopen van gebruikersgegevens aan derden. Uit een onderzoek van de website Motherboard blijkt dat het Amerikaanse leger een van de klanten is van de app die al meer dan 98 miljoen keer is gedownload.

De website beweert dat het Amerikaanse leger bij Moslim Pro-gegevens heeft gekocht via een van zijn datamakelaars. Volgens het onderzoek verkoopt Muslim Pro locatiegegevens aan een externe makelaar genaamd X-Mode, die deze vervolgens doorstuurt naar onderaannemers in de defensie-industrie. Via deze bedrijven zouden de gegevens bij het Amerikaanse ministerie van Defensie terecht zijn gekomen.

Op het verzoek van de website Business Insider om een reactie te geven op deze kwestie, zijn Muslim Pro, X-Mode en het Pentagon, tot dusver niet ingegaan. De makelaar X-Mode heeft wel een verklaring gegeven. Het bedrijft stelt hierin dat de gegevens die worden uitgewisseld met militaire aannemers "voornamelijk bedoeld zijn voor drie doeleinden: de strijd tegen het terrorisme, cyberveiligheid en de locatie van toekomstige bronnen van Covid-19-besmettingen".

Het onderzoek "benadrukt de ondoorzichtigheid van de locatiedata-industrie en het feit dat het Amerikaanse leger, deze locatiegegevens heeft gebruikt om drone-aanvallen uit te voeren." Motherboard legt een direct verband tussen het feit dat de gebruikers van Muslim Pro hun locatiegegevens prijs hebben gegeven via de app en de honderdduizenden burgers die in Pakistan, Afghanistan en Irak tijdens militaire operaties zijn gedood door de Verenigde Staten.

Voorstanders van privacy volgen deze zaak nauwgezet. Maandag veroordeelde de Council on American-Islamic Relations (CAIR) met klem dat de Amerikaanse regering persoonsgegevens uit islamitische apps heeft gebruikt "om de moslimgemeenschap in binnen- en buitenland op de korrel te nemen". De raad eist dat het Amerikaanse Congres een openbaar onderzoek opent. De databedrijven en hun partners zeggen dat ze er inmiddels voor hebben gezorgd dat de bewegingen van mensen geanonimiseerd worden en niet meer direct gekoppeld worden aan hun identiteit. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat die anonimiteit gemakkelijk kan worden verwijderd en dat informatie alsnog kan worden herleid tot de gebruikers.

Muslim Pro heeft dinsdag een verklaring afgegeven over de kwestie. "Media melden dat Muslim Pro persoonlijke gegevens van zijn gebruikers aan het Amerikaanse leger heeft verkocht. Dit is onjuist en niet waar. Muslim Pro zet zich in om de privacy van zijn gebruikers te beschermen en te beveiligen. Dit is een kwestie die we zeer serieus nemen," zegt het team in een verklaring. "We zijn open en transparant geweest over de gegevens die we verzamelen, opslaan en verwerken, omdat het vertrouwen van miljoenen broeders en zusters van de Umma alles voor ons betekent."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team