Zoeken

Rusland: Marokko handhaaft standpunt bij VN

12 april 2022 - 12:20 - Marokko

©

Marokko handhaaft zijn neutrale positie bij de Verenigde Naties in het Russisch-Oekraïens conflict en was afgelopen donderdag niet aanwezig bij de stemming waarbij het Russische lidmaatschap van de VN-Mensenrechtenraad werd opgeschort.

Rusland is door de Verenigde Naties geschorst als lid van de Mensenrechtenraad. Daar werd donderdagmiddag over gestemd. 93 landen stemden voor, 24 tegen en nog eens 58 onthielden zich van stemming.

Lees ook: Oekraïne roept ambassadeur in Marokko terug

Het is de derde keer dat Marokko kiest voor neutraliteit ten aanzien van een resolutie over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in overeenstemming met de visie van het koninkrijk van niet-inmenging in het conflict.

In een verklaring zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat "het Koninkrijk Marokko altijd heeft gestreefd naar het niet-gebruiken van geweld om geschillen tussen staten op te lossen". Minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken roept op tot de voortzetting en intensivering van de dialoog en de onderhandelingen tussen de partijen om dit conflict te beëindigen en moedigt alle initiatieven en acties daartoe aan.

Lees ook: VN stemming Oekraïne: Marokko verklaart afwezigheid

Tot de landen die tegen het besluit stemden behoren China, Iran, Syrië, Algerije, Kazachstan en Cuba, alsmede Wit-Rusland en Rusland zelf.

Bladna.nl