Zoeken

Fransman opgelicht door valse leden Marokkaanse koninklijke familie

23 november 2021 - 15:53 - Wereld

©

Een Franse wijnboer die verschillende keren werd opgelicht door drie personen die zich valselijk lieten doorgaan voor een politieagent, een informant en een acteur, is als gevolg van deze oplichting failliet gegaan. Hij diende een klacht in en het proces is deze week van start gegaan bij de rechtbank van Nanterre.

De wijnbouwer, die zo’n dertig jaar oud is, ontmoette de zogenaamde politieagent in 2007, in een brasserie waar hij champagne aan het leveren was. De man stelde zich aan hem voor als een agent van de inlichtingendienst en van de beschermingsdienst voor hooggeplaatste personen. De wijnmaker dacht dat hij een kans kreeg om zijn champagne te promoten, aldus Le Parisien.

Lees ook: Ondernemers uit Marokko en Golfstaten slachtoffer grootschalige oplichting

De wijnboer gaf kisten champagne aan de nepagent, om zijn product aan vooraanstaande persoonlijkheden te kunnen tonen. Maar hij kreeg nooit een bestelling van de klanten die hij probeerde aan te trekken. Hij ontmoette toen een vriend van de politieman, een tweederangs acteur die de zaak naar verluidt zeer goed kent. Hij beloofde hem van alles, waaronder een filmrol met Johnny Hallyday.

De jonge wijnmaker geloofde alles wat zijn nieuwe invloedrijke "vrienden" hem vertelden. Gemakkelijk te manipuleren, ging hij zo ver te geloven dat de voormalige Amerikaanse president, Barack Obama, de nepacteur een vliegtuig zou hebben geschonken, maar dat het toestel bij gebrek aan middelen nog niet naar Frankrijk was gebracht. Overdreven naïef, geloofde het slachtoffer ook dat deze laatste dicht bij de Marokkaanse koninklijke familie stond. De derde oplichter, die de rol van informant speelde, zou hem Arabische les geven tegen 200 euro per uur om hem toegang te verlenen tot de Marokkaanse rechtbank.

Lees ook: Marokko: politie actief op zoek naar oplichter uit Nederland

De oplichting duurde vijf jaar lang, gedurende welke de wijnboer gratis kisten champagne bleef leveren, de reiskosten per vliegtuig van zijn "vrienden" betaalde, maar ook zorgde voor hun kleding, catering, enz. In totaal verloor hij het bedrag van 450.000 euro. In 2012 diende hij uiteindelijk een klacht in. Het proces is afgelopen donderdag begonnen voor de rechtbank in Nanterre.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team