Zoeken

Frankrijk: 25 jaar celstraf racistische moord op Marokkaan

9 oktober 2021 - 15:40 - Wereld

©

Claude Gorsky, een bejaarde Fransman, werd deze week door het Assisenhof in het Franse Mont-de-Marsan tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de racistische moord op Saïd El Barkaoui, zijn Marokkaanse buurman.

Saïd El Barkaoui, vader van zes kinderen, werd in mei 2018 met vijf kogels neergeschoten door zijn buurman. Het toen 38-jarige slachtoffer overleed vijftien dagen later in het ziekenhuis.

Lees ook: Opnieuw Marokkaan slachtoffer racistische aanval in Spanje

Gorsky werd op 22 mei 2018 in voorlopige hechtenis geplaatst en op 10 december 2019 vrijgesproken door de onderzoekskamer van Pau. De verdachte claimde tijdens de hele rechtszaak dat hij uit zelfverdediging had gehandeld en niet uit racisme. "Ik wilde hem niet doden. Ik ben niet racistisch. Ik verdedigde mezelf gewoon", verklaarde de man herhaaldelijk in de rechtbank.

Volgens de aanklager van de Republiek is daar niets van waar. De verdachte wordt beschreven als "een man met een beperkte visie, verstoken van alle menselijkheid". "U bent de enige verantwoordelijke voor deze tragedie", aldus de aanklager, Olivier Janson, die 25 jaar gevangenisstraf heeft geëist.

Lees ook: Spanje: demonstraties tegen racistisch geweld na moord op Marokkaan

De advocaten van de familie van het slachtoffer benadrukten het racistische karakter van de moord. "Gorsky vermoordde in een racistische woedevlaag", zei de advocaat van de Beweging tegen Racisme en Vriendschap tussen Volkeren (MRAP), die de familie bijstaat. "De hele familie van Saïd El Barkaoui bleef waardig tijdens het proces. Aan de andere kant hebben we niet hetzelfde gezien", voegde de advocaat van de zus van het slachtoffer, Jamila El Barkaoui, er nog aan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team