Zoeken

Fransman vindt Marokkaans koninklijk besluit uit 1931

19 november 2022 - 08:00 - Wereld

©

De 75-jarige Jean Dormoy heeft op de zolder van het huis van zijn overleden ouders een Marokkaans koninklijk besluit (dahir) van 4 maart 1931 gevonden. Zijn vader, Roger, was soldaat in Marokko.

Jean Dormoy vond het Marokkaanse koninklijke document in het huis van zijn ouders in Vernois-sur-Mance in Frankrijk. Hij bracht er zijn jeugdjaren door en bleef erg gehecht aan het huis, ook na het overlijden van zijn ouders. Bij het opruimen van de zolder ontdekte hij de ingelijste dahir, die was overhandigd als erkenning, schrijft L’Est Républicain.

Lees ook: "Marokkaanse" hutkoffer onthult 80 jaar na dato geheimen

De onderscheiding werd geschreven en gedateerd op 4 maart 1931 in Rabat en uitgereikt aan zijn vader Roger, die toen een 23-jarige soldaat in Marokko was. Jean, een voormalig politieman, onderzocht hoe hij in het Arabisch geschreven document kon begrijpen. Hij ontmoette een man van Marokkaanse afkomst op een jaarbeurs en vertelde hem over zijn ontdekking. Hij bood aan om het document voor hem te vertalen door zijn vriend, een officier van justitie in Casablanca.

Lees ook: Wrakken uit Rif-oorlog ontdekt bij Al Hoceima

"Ik dacht niet dat hij dit allemaal zou doen, het was erg aardig van hem. Hij vertelde me dat wanneer ik ooit naar Marokko zou gaan met deze dahir, alle deuren voor me open zouden gaan," aldus Jean. Het vertaalde decreet spreekt over zijn vader in de volgende bewoordingen: "Trouwe dienaar de Heer Roger Dormoy, orde van onderscheiding van het Koninkrijk, ridder van de 5ᵉ rang van de infanterie squadron, voor erkenning, zegening en aanmoediging".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team