Zoeken

Franse school in vizier Marokkaanse justitie na speech over homoseksualiteit

8 april 2023 - 16:00 - Marokko

©

Het Openbaar Ministerie heeft de opening van een onderzoek bevolen naar een Franse school die door ouders beschuldigd wordt van het informeren van hun kinderen over homoseksualiteit, in een land waar dit strafbaar en verboden is bij wet.

De zaak doet sinds december 2022 veel stof opwaaien in Marokko. Een lerares van de Honoré de Balzac school in Kenitra, een afdeling van de Franse missie in het buitenland, "presenteerde informatie over homoseksualiteit en andere niet normale geaardheden. Ze verspreidde beledigende ideeën over persoonlijkheden en symbolen van de islam, die de religieuze overtuigingen van de kinderen raken. Ze riep hen ook op om homoseksuele opvattingen te accepteren en verspreidde percepties die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht aanprijzen", aldus Abderrahim Jamai, advocaat van de ouders, in een verklaring aan de lokale pers.

Lees ook: Woede op middelbare school in Meknes door kaart zonder Sahara

In de ogen van de ouders van de studenten is dit een "ernstige agressie tegen de kinderen, die hun culturele identiteit, hun maatschappelijke omgeving en hun psychologische stabiliteit aantast, naast het feit dat de onderwerpen niet geschikt zijn voor hun leeftijd en dat ze niet in staat zijn om de betekenissen ervan te bespreken, de dimensies ervan te begrijpen of zich erover uit te spreken," voegde de advocaat eraan toe. Hij wees erop dat de betrokken kinderen jonger zijn dan 10 jaar, "waardoor dit gezien kan worden als een verfoeilijke uitbuiting van hun kindertijd." "Een misdaad tegen hen en een pedagogische fout van de leraar, tegenover kinderen die een passende omkadering nodig hebben", zei hij.

Lees ook: Ouders woedend na afschaffing islamles in katholieke school

De ouders van de leerlingen meldden het incident aanvankelijk bij de schoolleiding, maar zij "verloren hun geduld" nadat de schoolleiding "zweeg, onverschillig bleef en geen einde maakte aan het gedrag van de betrokken leerkracht. Ze legden de zaak aan het begin van het lopende jaar voor aan de gerechtelijke autoriteiten van Kenitra, om "de leerlingen te beschermen", verklaarde Abderrahim Jamai. Hij zei ook dat het Openbaar Ministerie de zaak heeft opgenomen en een vooronderzoek heeft geopend, "wat de ouders en families geruststelt die zich ondanks alles zorgen blijven maken na het gedrag van de leraar en de schoolleiding, vanwege de repercussies op de psychologische en academische toekomst van hun kinderen".

Bladna.nl