Zoeken

Woede op middelbare school in Meknes door kaart zonder Sahara

4 april 2023 - 18:30 - Marokko

©

Op de middelbare school Paul Valéry in Meknes heeft zich een ernstig incident voorgedaan. Een leraar geschiedenis en aardrijkskunde heeft zijn leerlingen een kaart van Marokko getoond waarop de Saharaanse provincies zijn weggelaten. De gebeurtenis bracht een golf van verontwaardiging teweeg.

De ouders van de leerlingen reageerden snel en eisten uitleg van de schoolleiding en de Burgerlijke Alliantie voor Mensenrechten (ACDH) stelde het onpedagogische gedrag van de leraar aan de kaak. Ze zijn van mening dat hij met zijn actie de territoriale integriteit van Marokko heeft ondermijnd.

Lees ook: Marokkanen roepen op tot boycot Lacoste vanwege kaart zonder Sahara

In een excuusbrief aan de ouders gaf de leraar toe dat hij de situatie slecht heeft ingeschat en zijn geduld had verloren. Hij verklaarde ook dat hij het Marokkaanse karakter van de Sahara nooit in twijfel heeft getrokken en dat hij de territoriale integriteit van Marokko nooit heeft betwist.

Ouders van leerlingen hebben echter melding gemaakt van het ongepast gedrag van de leraar, zoals opmerkingen die de territoriale integriteit van het land ondermijnen en die door leerlingen op hun mobiele telefoons zijn opgenomen. Volgens deze ouders viel de leraar de leerlingen lastig om hen te dwingen de video’s te verwijderen, terwijl hij bedreigingen en beledigingen uitte.

Lees ook: Euronews neemt kaart van Marokko met Sahara aan

In reactie hierop heeft een NGO opgeroepen tot het ontslag van de leraar, terwijl de ouders zich beraden over hoe te reageren op het incident, dat volgens hen hun vertrouwen in de school kan aantasten.

Bladna.nl