Zoeken

Ex-Franse minister haalt uit naar Marokko en Koning Mohammed VI

20 september 2023 - 21:30 - Wereld

©

De weigering van Marokko om Franse hulp te accepteren blijft reacties oproepen. Een voormalige Franse minister bekritiseert de houding van Rabat, met name omdat het Verenigd Koninkrijk, dat hulp biedt aan de slachtoffers van de dodelijke aardbeving in Al Haouz, hetzelfde voorstel heeft gedaan als Parijs.

Frankrijk is ontstemd over het feit dat Rabat tot nu toe het voorstel om hulp aan de slachtoffers van de verwoestende aardbeving die Marokko trof en bijna 3000 levens eiste, niet heeft geaccepteerd. "De Marokkaanse retoriek lijkt mij toch vreemd", aldus Roseline Bachelot, voormalig minister van Solidariteit en Sociale Cohesie onder de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, tijdens een programma op de zender Public Sénat. Ze uitte haar frustratie over de houding van Marokko, dat tot nu toe alleen hulp van Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft geaccepteerd en wijst erop dat de Britten hetzelfde hulpaanbod deden als Frankrijk.

Lees ook: Franse president onder vuur na bericht aan Marokkanen over aardbeving

"Na gezegd te hebben dat het een kwestie van competentie was, denk ik dat de competentie van Franse reddingsteams erkend is. Door te stellen dat het een kwestie van nabijheid is, zijn Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten niet echt dichterbij dan Frankrijk. Nadat ze gezegd hebben dat alles bekeken moest worden door de kwestie van de voormalige Spaanse Sahara, de Westelijke Sahara, zien we dat de Britten die zijn geselecteerd hetzelfde standpunt hebben als Frankrijk...", aldus Bachelot, ook ex-minister van Ecologie en Duurzame Ontwikkeling onder Jacques Chirac.

Lees ook: Bezoek van Macron aan Marokko: Parijs "liegt" volgens Rabat

"Ik denk dat er een veel breder geopolitiek probleem is met Marokko, en dat in een verzwakte monarchie die niet voldoet aan de democratische aspiraties van haar jeugd, een jeugd die lijdt onder economische tekortkomingen, dit moet worden bekeken in de context van de Afrikaanse geopolitiek", besluit de voormalige Europarlementariër.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team