Zoeken

Marokko dient klacht in tegen twee Franse kranten

23 september 2023 - 16:00 - Marokko

©

Na de verslaggeving over de aardbeving in Marokko heeft de Nationale Raad voor de Pers (CNP) gerechtelijke stappen ondernomen tegen twee Franse kranten, Charlie Hebdo en Libération.

De CNP beschuldigt hen van "ethische tekortkomingen" en schendingen van journalistieke deontologie, na de Marokkaanse weigering om het Franse hulpaanbod te accepteren.

Lees ook: Marokko zet twee Franse journalisten land uit

De controverse werd aangewakkerd door de publicatie van een cartoon in Charlie Hebdo op 15 september. Deze tekening toont volgens de CNP een gebrek aan solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving. Libération wordt bekritiseerd voor het publiceren van een getuigenis van een slachtoffer onder een titel die door de raad als misleidend wordt beschouwd: "Help ons, we sterven in stilte". De CNP heeft inconsistenties opgemerkt tussen de titel en de daadwerkelijke inhoud van het artikel.

Lees ook: Koning Mohammed VI negeert Franse president

De hevige aardbeving, met een kracht van 7 op de schaal van Richter, heeft bijna 3000 mensen het leven gekost en duizenden anderen verwond. Na deze tragedie heeft Marokko besloten de meeste internationale hulpaanbiedingen af te slaan, waarbij enkel die uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten werden geaccepteerd voor hulp bij reddingsoperaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team