Zoeken

Ex-Franse president Sarkozy: "In Marokko voelde ik me thuis" (video)

14 september 2023 - 18:00 - Wereld

©

Op woensdag was Nicolas Sarkozy te gast op BFM om te praten over zijn nieuwe boek, "Le temps des combats" (Fayard Editions), dat in augustus is uitgebracht. Tijdens het gesprek, dat ook ging over Marokko, Koning Mohammed VI en de dodelijke aardbeving van vorige week, deelde Sarkozy zijn gevoelens over het koninkrijk.

"Weet je, net als veel Fransen hou ik van Marokko. Om een reden die ik niet begrijp, kan ik Camus niet lezen zonder te denken dat ik graag in Noord-Afrika geboren zou zijn... Ik hou van deze zon, van dit licht, van deze beschaving en in Marokko voelde ik me onmiddellijk thuis. Ik kan je niet uitleggen waarom. Het is een land dat ik liefheb. Ik hou van de adel, de elegantie van de Marokkanen, hun warmte, hun gastvrijheid, ongeacht hun sociale niveau," zei Nicolas Sarkozy.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt Frankrijk

De voormalige Franse president waardeert niet alleen het koninkrijk, maar ook Koning Mohammed VI. "Ik heb de Koning van Marokko, Zijne Majesteit, goed gekend, ik ken hem goed, denk ik. Hij is een grote leider. Het is een heel grote leider," zei hij, eraan herinnerend dat Marokko "een grote bondgenoot van Frankrijk" is. Volgens hem heeft de verwoestende aardbeving van vrijdag 8 september "verder gereikt dan de Frans-Marokkaanse gemeenschap... Het is mooi om te zien dat de Fransen hierdoor geraakt zijn."

In zijn boek benadrukt Nicolas Sarkozy het belang voor Frankrijk om de "bevoorrechte" betrekkingen met Marokko te "koesteren" en "te behouden". "Marokkanen zijn soms gevoelig tot aan de gevoeligheid toe... President Macron wist niet altijd de juiste woorden en gebaren te vinden die de Marokkanen verwachtten. Zijn Algerijnse voorkeur zal hem nog veel teleurstellingen bezorgen," analyseert hij in zijn boek, waarbij hij mogelijk de bron van de spanningen tussen de twee landen onthult.

Lees ook: "Emmanuel Macron heeft gebrek aan respect getoond voor Mohammed VI"

Sarkozy beweert dat hij "niet op de hoogte is van de details van de [Frans-Marokkaanse] betrekkingen vandaag de dag", maar benadrukt dat "de Frans-Marokkaanse relatie altijd essentieel is geweest". De voormalige president herinnert ook aan de reactie van president Bouteflika, die hem "vriendelijk verweet" dat hij eerst een staatsbezoek aan Marokko en pas daarna aan Algerije bracht. "Luister, ik ga liever naar een land waar we prachtig worden ontvangen, waar de vriendschap en de nabijheid van de Frans-Marokkaanse cultuur worden gevierd, dan naar een land waar ik gedurende twee van de drie bezoekdagen wordt bekritiseerd, terwijl ik nauwelijks was geboren toen de Algerijnse oorlog eindigde," voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team