Zoeken

Algerije geeft nieuwe waarschuwing aan Marokko

16 april 2022 - 21:00 - Marokko

©

Algerije beschuldigt Marokko er nog steeds van aan te zetten tot het plegen van aanslagen op handelaars en andere burgers in de Sahara. De speciale vertegenwoordiger voor de Westelijke Sahara en de Maghreb-landen, Amar Belani, waarschuwt: "De mogelijkheid dat deze agressieve handelingen naar Algerijns grondgebied worden verplaatst, wordt gezien als een casus belli".

In een interview met TSA spreekt Amar Belani over de aanslagen op handelaars en andere burgers in de Sahara-gebieden en over hun achtergronden en motieven. "Zo willen de Marokkaanse bezetters het handelsverkeer tussen Algerije en Mauritanië bemoeilijken, vooral sinds het bezoek van de Mauritaanse president aan Algerije en de totstandkoming van een intergouvernementeel akkoord over de bouw van een verbindingsweg tussen het zuiden van Algerije en de Mauritaanse stad Zouerat. Deze zogenaamde "no-go zone" is vooral bedoeld om toenadering tussen Algerije en Mauritanië te voorkomen, met name op het gebied van de handel," aldus Belani.

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van "staatsterrorisme"

Rabat is zich ervan bewust dat een versterking van de handel tussen Algerije en Mauritanië het land meer manoeuvreerruimte zal geven ten aanzien van de strategische kwestie van de diversifiëring van de handelsstromen. "Momenteel is de Mauritaanse binnenlandse markt afhankelijk van Marokkaanse citrusvruchten en andere consumptiegoederen die via de illegale en betwiste Guerguerat-grensovergang worden vervoerd," zei hij. "Dit project moet Mauritanië de mogelijkheid bieden zich te verwijderen van een expansief regime dat nog steeds droomt van een Groot-Marokko waarvan de denkbeeldige grenzen aan Senegal grenzen".

Lees ook: Marokkaanse drone-aanval: doden en gewonden in grenszone

"Deze moorden, in koelen bloede beraamd en voorbereid door de Marokkaanse regering, mogen niet zonder gevolgen blijven," dreigt de Algerijnse diplomaat. "De eventuele verschuiving van deze vijandelijkheden naar Algerijns grondgebied wordt beschouwd als een casus belli, zelfs indien Algerije verklaart dat het alleen uit zelfverdediging oorlog zal voeren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team