Zoeken

Algerijnse presidentskandidaat: "Als ik word verkozen, zal ik Koning Mohammed VI bellen

14 mei 2023 - 15:00 - Wereld

©

Omar Aït Mokhtar, een voormalig activist van het Algerijnse Nationaal Front (FNA) en zelfverklaarde kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024, roept op tot een normalisatie van de betrekkingen tussen Algerije en Marokko. Hij stelt "de kandidaat van de vrede" te zijn en streeft ernaar "de president van vrede" te worden.

De kandidaat voor het Algerijnse presidentschap pleit voor het verbeteren van de betrekkingen tussen Marokko en Algerije, dat unilateraal de diplomatieke betrekkingen met zijn buurland heeft verbroken en van "vijandige daden" heeft beschuldigd. "Als ik in 2024 tot president van Algerije word gekozen, zal ik Koning Mohammed VI meteen bellen om hem uit te nodigen, of ik zal zelf naar Marokko gaan", verklaarde de voormalige activist van het FNA, die zelf tussen Algerije en Frankrijk woont, aan Maghreb-intelligence.

Lees ook: Marokko-Algerije-Spanje: kroonprins Libië zou spanningen verminderen "als hij zou regeren"

In de ogen van Omar Aït Mokhtar is Marokko strategisch voor Algerije en vice versa. "Marokkanen zijn onze broeders en daarom moet er zonder uitstel een normalisatie van de betrekkingen tussen de twee landen plaatsvinden", legt hij uit als zelfverklaarde kandidaat van de vrede én enige verklaarde kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2024. Volgens hem zijn goede betrekkingen met Marokko van essentieel belang voor Algerije.

Lees ook: Jaloezie van Algerije jegens Marokko is niet nieuw

Wat betreft de kwestie van de Sahara is Omar Aït Mokhtar tegen de steun die Algerije aan het Polisario-front verleent. "Waarom steunen we het Polisario ten koste van Marokko?", vraagt hij zich af, eraan toevoegend dat het aan de Verenigde Naties is om deze kwestie, die al tientallen jaren voortduurt, op te lossen. Ook de Kabylische kwestie komt ter sprake in het interview. "Er moet een radicale verandering komen in het beleid van de Algerijnse staat ten opzichte van Kabylie en de Kabylische activisten die legitieme eisen hebben", benadrukt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team