Zoeken

Frans vliegdekschip met radioactief materiaal in Marokkaanse wateren

31 augustus 2022 - 19:00 - Marokko

©

Een oud Frans vliegdekschip vaart momenteel langs de wateren van de Canarische eilanden en voor de kust van Marokko met radioactieve materialen aan boord, waaronder asbest en nucleair afval. Daardoor ontstaat er een enorm milieurisico voor landen in de regio, waaronder ook het koninkrijk.

Het oude schip vaart sinds vrijdag in internationale wateren tussen de Canarische Eilanden en Fuerteventura, zonder duidelijke bestemming. Verschillende organisaties voor het milieu hebben de bedreiging die uitgaat van de schroothoop, die tientallen tonnen asbest en residuen bevat van de deelname van Frankrijk aan kernproeven in de Stille Oceaan, aan de kaak gesteld.

Lees ook: Spanje onderschept lading met radioactief materiaal uit Marokko

Vrijdag is een onder Nederlandse vlag varende sleepboot het gebied binnengevaren, ingehuurd door het bedrijf dat het vliegdekschip heeft overgenomen. Overeenkomstig het Verdrag van de Verenigde Naties inzake het recht van de zee, hebben de Spaanse autoriteiten gewaarschuwd voor het duidelijke milieurisico en geweigerd het schip toe te staan om aan te meren in een haven op de Canarische eilanden, meldt Diario de Avisos.

Het oude vliegdekschip heeft Brazilië op 4 augustus verlaten en is waarschijnlijk op weg naar Turkije, waar de autoriteiten reeds hebben aangekondigd dat ze niet zullen toestaan dat het aanlegt in een haven in het land. Voorlopig is het voormalige vliegdekschip niet van koers veranderd en zou het kunnen aanmeren op een Grieks eiland, zeggen officieuze bronnen.

Lees ook: Vervuiling baart Marokkanen zorgen

De Belgische NGO Schipbreaking en het Amerikaanse Basel Action Network hebben op 8 augustus een brief gestuurd aan het Spaanse ministerie van Ecologische Transitie, met het verzoek te voorkomen dat het oude schip door de Straat van Gibraltar vaart. De organisaties waarschuwden de Spaanse autoriteiten voor het ernstige milieurisico dat de doorvoer door de Spaanse wateren zou kunnen veroorzaken.

Bladna.nl