Zoeken

Marokkaanse arbeiders werden uitgebuit door Frans netwerk

30 januari 2023 - 16:00 - Wereld

©

Een clandestien arbeidsnetwerk dat opereerde in het Franse Neuf-Marché en werd opgerold in de buurt van Gournay-en-Bray, wordt door de correctionele rechtbank van Dieppe behandeld. De slachtoffers waren landarbeiders uit Marokko.

In oude en vuile barakken die dienden als eet- en slaapvertrekken, zonder sanitaire voorzieningen, met zware werktijden en voor een hongerloon waarmee ze nog hun eigen eten moesten kopen... Dit zijn de omstandigheden waarin de Marokkaanse arbeiders leefden en werden uitgebuit door een illegaal arbeidsnetwerk in Neuf-Marché. Onder de gearresteerde leiders van het netwerk bevonden zich ook Marokkanen volgens Actu. In ruil voor bedragen tussen 7000 en 15.000 euro beloofden ze de Marokkaanse arbeiders een werkvisum waarmee ze in Frankrijk zouden kunnen verblijven.

Lees ook: Portugal: arrestaties voor uitbuiting Marokkanen

Twee verdachten verschenen vorige week voor de rechtbank in Dieppe. De ene is 62 en leidde een bedrijf dat de andere (44) voor dit doel had opgericht. Ze werden beschuldigd van het uitbuiten van Marokkaanse landarbeiders tijdens de lockdown. "Ze lieten de arbeiders geen andere keuze dan te leven in een beestachtige situatie. Ze wilden een soort moderne slavernij creëren," zei aanklager Étienne Thieffry.

Lees ook: Marokkanen slachtoffer arbeidsuitbuiting in Spanje

De aanklager eiste 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 9 maanden voorwaardelijk en een boete van 20.000 euro voor de oudste verdachte. Voor de jongere verdachte eiste hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van 10 maanden en een boete van 5000 euro. Voor beiden eiste hij ook een permanent handelsverbod. De verdachten "zochten kwetsbare mensen, ontwortelden hen en manipuleerden hen vervolgens. Er werd hun een Eldorado beloofd, maar ze kregen de hel aangeboden", aldus advocaat Benoist. Zij eist 37.469,85 euro schadevergoeding van de 60-jarige en 56.204,25 euro van de 40-jarige.

Bladna.nl