Zoeken

Algerije weigert lichaam door kustwacht doodgeschoten Marokkaan terug te geven

16 september 2023 - 17:00 - Wereld

©

Drie weken na de moord op haar zoon, die door de Algerijnse kustwacht werd doodgeschoten na te zijn verdwaald op een jetski in Algerijns zeegebied nabij Saïdia, wacht de familie van Abdelali Mchiouer nog steeds op de teruggave van zijn lichaam.

Abdelali Mchiouer, een 40-jarige Marokkaanse vakantieganger, verdwaalde op een jetski voor de kust van Algerije en werd op 29 augustus doodgeschoten door de Algerijnse kustwacht. Zijn neef, de 29-jarige Frans-Marokkaanse Bilal Kissi, onderging hetzelfde lot. Ze waren in het gezelschap van Mohamed Kissi, de 33-jarige broer van Bilal, die werd gered door de Marokkaanse kustwacht die naar hen op zoek was, en hun vriend Smaïl Snabi, die in Algerije werd gearresteerd en veroordeeld. Terwijl Bilal al is begraven, is de uitvaart van Abdelali nog steeds onzeker. Tot op heden is zijn lichaam, dat wordt bewaard in het mortuarium van Tlemcen in Algerije, niet aan de familie teruggegeven, ondanks de inspanningen van Hakim Chergui, de advocaat die de families van beide slachtoffers vertegenwoordigt.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

De dag na het drama bij Saïdia nam de raadsman contact op met het Marokkaanse consulaat in Sidi Bel Abbès, Algerije, om een document te verkrijgen dat de toestemming van de Marokkaanse autoriteiten bevestigt voor de repatriëring van het lichaam. Dit document werd geëist door het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken om het lichaam van Abdelali terug te geven. Zodra dit document was ontvangen, zou het dossier onmiddellijk aan de Algerijnse autoriteiten worden voorgelegd, in de overtuiging dat de procedure op institutioneel niveau zou plaatsvinden in plaats van op politiek niveau, benadrukt de advocaat. Tot op heden bevindt het lichaam van het slachtoffer zich nog steeds in Algerije.

Lees ook: Moord op Frans-Marokkanen in Algerije: Algerijnse versie tegengesproken

Hakim Chergui heeft in Frankrijk een klacht ingediend voor "verergerde moord, poging tot verergerde moord, scheepskaping en het niet verlenen van hulp aan een persoon in gevaar". Het Openbaar Ministerie van Oujda heeft een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van "een gewelddadig incident op zee". Frankrijk heeft een onderzoek geopend voor vrijwillige doodslag, wat "moet toelaten om juridische elementen te verzamelen". Het Hof van Assisen in Parijs zal werken aan een verzoek tot gerechtelijke samenwerking gericht aan de Marokkaanse en Algerijnse autoriteiten, aldus de advocaat.

Bladna.nl