Zoeken

Frankrijk rouwt om Sophie Hamada, gedood door zwerfhonden in Marokko

25 augustus 2022 - 15:00 - Wereld

©

De rouwbetuigingen en condoleances stromen binnen na het overlijden op 18 augustus in Marokko van Sophie Hamada, een jonge universiteitsprofessor en ziekenhuisarts in het Georges Pompidou-ziekenhuis in Frankrijk. Ze stierf op 44-jarige leeftijd.

"Met oneindige droefheid moeten wij u mededelen dat Prof Sophie Hamada, onze collega en vriendin, bij een ongeluk om het leven is gekomen. Ons verdriet is onmetelijk. Wij betuigen onze innige deelneming aan haar familie, dierbaren en allen die haar kenden en van haar hielden", twitterde de afdeling intensieve zorgen van het Europees ziekenhuis Georges-Pompidou (HEGP) op 19 augustus.

Lees ook: Toeriste overleden na aanval door zwerfhonden in Marokko

De overledene wordt beschreven als een toegewijd universiteitsprofessor en ziekenhuisarts die verantwoordelijk was voor de intensive care in het ziekenhuis George-Pompidou. Ze gaf ook les en was altijd betrokken bij onderzoek om de patiëntenzorg te verbeteren. Zij is medeoprichtster en voorzitster van het Franse trauma-observatorium Traumabase. Sophie Hamada, een internationaal erkende deskundige op het gebied van traumatologie, heeft talrijke artikelen over dit onderwerp gepubliceerd. Zij was lid van de Franse vereniging voor anesthesie en reanimatie (SFAR) en van het comité voor anesthesie en reanimatie in noodchirurgie, levensbedreigende noodsituaties en traumatologie (ACUTE), lid van de European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) en vice-voorzitter van het comité voor trauma- en crisisbeheer.

Na haar dood werden op de sociale media talrijke eerbetonen gebracht. In een brief aan de familie en dierbaren van Sophie Hamada schreef Cédric Arcos, gezondheidsadviseur van de Franse premier Elisabeth Borne: "Zeer ontroerende gedachten voor de familie en dierbaren van professor Sophie Hamada en veel steun voor de geweldige teams van @HopitalPompidou en @APHP". Andere artsen brachten hulde aan de nagedachtenis van een "voorbeeldige anesthesist op de intensive care met een fantastische glimlach". "Onze gedachten gaan uit naar alle collega’s die het geluk hadden met je te mogen werken en je vele successen te delen @SFAR_ORG @SFARJeunes en natuurlijk je familie.”

Lees ook: Onbegrijpelijke dood Italiaanse toerist in Dakhla

"Onze oprechte deelneming aan al haar dierbaren en het hele team. Ze was zeer geliefd en gewaardeerd door iedereen. We zijn geschokt door deze tragedie. Er zijn geen woorden die de schok kunnen beschrijven die het nieuws van haar dood heeft veroorzaakt. Een collega die zo levendig in het leven stond en succesvol was in haar beroep. Hoe triest." "Ik ben vreselijk verdrietig om afscheid te nemen van Sophie: een rolmodel, een mentor, mijn baas .... De hele Franse anesthesie en reanimatie en ikzelf zullen haar erg missen."

Sophie Hamada stierf in Marokko na vorige week te zijn aangevallen door zwerfhonden in El Argoub in de regio Dakhla. Ze verbleef in een hotelcomplex en werd aangevallen door een groep zwerfhonden toen ze ging wandelen. Ze bezweek kort daarna aan haar verwondingen.

Bladna.nl